Museum van de waanzin – Lucca

Zin om een zeer aparte tentoonstelling in de prachtige stad Lucca te bezoeken? Ben je bovendien gefascineerd door geniale krankzinnigheid van kunstenaars zoals Van Gogh, Ligabue, Goya, enz. dan is de het Museo della follia echt iets voor jou.

Deze tijdelijke tentoonstelling over het verband tussen kunst en waanzin heeft plaats in het historisch centrum van Lucca en is samengesteld door Vittorio Sgarbi, één van Italiës bekendste kunstcritici.

museum van waanzin Lucca

Je krijgt een reis voorgeschoteld door de psychische stoornissen van verschillende kunstenaars waar creativiteit en waanzin zich verenigen in een onvergetelijke voorstelling van het donkerste deel van de menselijke geest.  Een unieke collectie met zelfs enkele meesterwerken van de internationale kunstgeschiedenis, die behoren tot prestigieuze privé-collecties en belangrijke Italiaanse en internationale musea.

museo della follia Lucca

De rode draad van de reizende tentoonstelling, die al in verschillende andere steden heeft plaats gevonden, is precies het verband tussen kunst en waanzin, de geniale krankzinnigheid van mensen als Van Gogh en Ligabue, kunstenaars die in staat zijn geweest om hun problemen om te vormen in echte kunstwerken.

De tentoonstelling omvat meer dan 200 werken. Schilderijen, sculpturen, foto’s, documentaires en interactieve en multimedia installaties pakken het thema waanzin aan. Enkele van de artiesten die ten toon worden gesteld zijn onder andere Lega, Mancini, Pirandello, Ligabue en Bacon.

museo della follia Lucca

Ter gelegenheid van de etappe in Lucca wordt bijzondere aandacht besteed aan de Toscaanse kunstenaars.

Een fundamenteel deel van het project omvat een repertoire van documenten, voorwerpen en getuigenissen over de geschiedenis van de krankzinnigengestichten in Italië.

De tentoonstelling in Lucca voorziet ook ruimtes gewijd aan de figuur van Dr. Mario Tobino en het voormalig ‘dolhuis’ van Maggiano. Ze biedt ook de gelegenheid om te praten over waanzin vanuit een historisch oogpunt, het aanraken van het delicate thema van de krankzinnigengestichten en de wet Basaglia om iedereen te doen begrijpen dat ook een geesteszieke een persoon is die – net als elke andere persoon – zijn volledige waardigheid behoudt, ondanks een tijdelijke of chronische mentale stoornis.

museo della follia Lucca

 

Praktische informatie

toegangsprijs: 12€ per persoon, huurtoestel met audiotour inbegrepen

Rondleiding: vaste prijs van 50€ (max. 20 personen)

Tijdelijke Tentoonstelling: van 27 februari tot 18 augustus 2019

Openingsuren: 10:00 – 20:00

Locatie: ex Cavallerizza – Piazzale San Donato – Lucca

Officiële website: www.museodellafollia.it

 

Dit is een gastartikel door Sofie Moeyaert die na 15 jaar Rome sedert 5 jaar in Lucca woont. Meer verhalen over haar verblijf daar kun je terugvinden op haar facebookpagina Rondneuzen in Lucca