Natuurparken in Toscane

In Toscane zijn er heel wat natuurparken aanwezig die nogal een verschillende fauna en flora kunnen hebben. Je kunt er zowel terecht voor het genieten van de rust en de natuur, het spotten van dieren of gewoonweg voor een rustige wandeling met het ganse gezin.

De laatste jaren komen ook heel wat sportievelingen naar een park voor een rit met een mountainbike of voor trekking op één van de bewegwijzerde routes.

De parken bieden een grote variëteit aan grotten, meertjes, smalle padjes, planten, bomen, dieren die je kunt fotograferen of van op afstand bewonderen, open vlaktes waar je in alle rust kunt picknicken, enz. Een avontuur van het begin tot het einde! Sommige parken grenzen aan de kuststrook terwijl anderen dan weer in de heuvels of in de bergen liggen.

Natuurparken in Toscane

Hoe dan ook een bezoek aan een natuurpark in Toscane is een ongelooflijke gebeurtenis die toch op het programma zou moeten staan tijdens je vakantie in Toscane, zeker kinderen zullen deze ervaring nog lang herinneren.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste en mooiste parken

Parchi di Val di Cornia

Deze parken liggen verdeeld over de regio’s Livorno en Grosseto en grenzen dus aan de kuststrook, de volgende parken maker er ondermeer deel van uit:

Parco archeologico di Baratti e populonia: hier vind je een groot aanbod aan Etruskische archeologische resten

Het archeologische park van Baratti en Populonia

Het archeologische park van Baratti en Populonia

Parco archeominerario di San Silvestro: dit park staat in het teken van de mineralen die hier tot diep in de 20ste eeuw werden gewonnen, je kunt er ondermeer onder begeleiding afzakken in een mijnschacht.

Parco naturale di Montioni: in dit park heb je grote kans dat je herten en reeën tegenkomt.

Parco della Val d’Orcia

Het park van de Val d’Orcia streek maakt deel uit van het Unesco werelderfgoed en is daarom één van de meest bezochte natuurparken van Toscane. In dit park liggen ondermeer de stadjes Pienza en Montalcino. Dit park doet je ongetwijfeld terugdenken aan de renaissance schilders die hier naar toe kwamen om het heuvelachtige gebied met zijn cipressen, kleine kerkjes en boerenwoningen op doek vast te leggen.

Parco regionale della Maremma

Gelegen in de regio Grosseto en eindigend aan de Toscaanse kust is het park van de Maremma streek één van de oudste parken van Toscane. Dit park is zeer gevarieerd in fauna en flora en je kunt er ook ter hoogte van de monti dell’uccellina de zogenaamde butteri, de Toscaanse cowboys bewonderen die op hun paarden waken over het vee.

Het natuurpark van de Maremma ontdekken per paard is een prachtige ervaring

Het natuurpark van de Maremma ontdekken per paard is een prachtige ervaring

San Rossore e Oasi Lipu Massaciuccoli

Dit is één van de grootste parken van Toscane. Het strekt zich uit over de kustrook en bevat onder meer de regio’s Pisa en Lucca. In het noorden rondom Lucca zijn er vooral bossen aanwezig en de belangrijkste plaatsen zijn Viareggio en Torre del lago di Puccini. Het zuiden wordt dan weer gekenmerkt door kliffen en rotsen ter hoogte van de Livornese kust.

Het park is beschermd door de Lega Italiana per la protezione degli uccelli (Italiaanse organisatie voor de bescherming van de vogels). Vooral rond het meer van Massaciuccoli kun je een zeer groot aantal vogels spotten. Neem dus naast je fototoestel zeker een verrekijker mee!

Parco delle Alpi Apuane

Dit park omvat de streek rond Garfagnana en de Versilia streek ter hoogte van de stad Lucca. Het is vooral bekend voor de aanwezigheid van marmer en dan vooral rond de streek van Massa en Carrara. Vooral te bezoeken zijn de kleinere parken Parco dell’Orecchiella waar je wilde dieren kan tegenkomen en de grot Grotta del vento.

de grot Grotta del vento

de grot Grotta del vento

Foreste Casentinesi

De bossen van de Casentino met de bergen Monte Falterona en Campigna, zijn één van de interessantste natuurparken. Ze strekken zich uit over de regio’s Arezzo, Firenze en Forli Cesena. Je vindt er naast een groot aantal dieren zoals vossen, herten en wilde everzwijnen ook een groot aantal abdijen en kloosters waarvan de bekendste het klooster Santuario di San Francesco della Verna is. Het was hier dat Francesco di Assisi tijdens zijn verblijf de stigma ontving.

Parco Tosca Emiliano

Dit park bevindt zich in de Toscaanse regio’s Lucca en Massa Carrara en strekt zich uit tot in de provincie Reggio Emilia. Het is één van de meest gefascineerde parken om te ontdekken en is dus ideaal voor trekking. Neem zeker je fototoestel mee want je vindt er naast de mooie uitzichten onder andere herten, valken, wilde everzwijnen en vossen.

Parco Marino dell’Argentario

Dit park strekt zich uit rond de berg Monte Argentario en eindigt aan de kuststrook. De badplaatsjes Porto Ercole en Porto Santo Stefano maken er deel van uit alsook het eiland Isola del Giglio. Er zijn een aantal kleine strandjes (calette genaamd) die enkel via een bootje of te voet te bereiken zijn waar je maar weinig toeristen tegenkomt en je van het geluid van de golven van de zee en de krekels kunt genieten.