Olijfolie uit Toscane

In Toscane zijn veel olijfboomgaarden te vinden. Het weer en de grond zijn hier zeer goed voor olijfbomen, wat ervoor heeft gezorgd dat Toscane een echte olijvenstreek is geworden. In Toscane kom je overal lokaal geproduceerde olijfolie tegen en hier proef je het echte Toscane in.

De smaak van olijfolie
P9270118Echt goede olijfolie maken is een ware kunst. De olijfboeren zijn afhankelijk van de natuur, kennis en ervaring. Vooral ervaring is belangrijk om te kunnen bepalen wanneer de olijven rijp zijn. Wanneer de olijven geplukt worden heeft een sterke invloed op de smaak. Dat zorgt ervoor dat de olijfolie van iedere boer weer anders smaakt.

Ook de persing is van belang. De olijven worden met de hand geplukt om de vruchten zo min mogelijk te beschadigen. Daarna worden ze met pit en al tot pulp geperst. De olie die hieruit komt heet Extra Vergine en wordt beschouwd als de beste olijfolie omdat hij het minst zuur is. De overgebleven pulp wordt nog een aantal keer geperst. Bij de tweede keer komt er vaak meer olie uit, maar die is ook zuurder, dus minder goed in de ogen van de Italianen.

Logeren bij een olijfboer
olijfoogstAls je een agriturismo in Toscane boekt deze zomer, is de kans groot dat er olijfolie wordt geproduceerd op het landgoed. Deze boeren willen hun gasten vaak graag een rondleiding geven op hun bedrijf en meestal worden er ook proeverijen georganiseerd. Logeren in een agriturismo, geeft je een unieke kijk in het leven van een echte olijfboer.

 

Olijfproeverijen
Veel olijfboeren organiseren olijfproeverijen. Dit zijn proeverijen waarbij je veel informatie krijgt over de verschillende soorten olijfolie en de streek waarin dezen geproduceerd worden. Uiteraard kun je ook veel olijfolie proeven. Dan merk je pas echt het verschil tussen onze supermarkt olie en de echte olijfolie die daar vers wordt gemaakt.

persing olijven

Veel agriturismo’s zijn op het landgoed van olijfboeren. Vaak organiseren zij zelf ook proeverijen en kun je er olijfolie uit hun eigen boomgaard kopen. Een agriturismo kun je boeken bij charmequality.nl.

Een echt Toscaans souvenir
Bijna overal in Toscane kun je lokaal geproduceerde olijfolie kopen. Dit is natuurlijk een leuk souvenir voor thuis. Houd er wel rekening mee dat echte olijfolie een houdbaarheidsdatum heeft. Je kunt de Toscaanse olijfolie tot maximaal een jaar gebruiken. Zorg er ook voor dat de fles goed afgesloten blijft, want de olie neemt gemakkelijk geurtjes uit de omgeving op.