11 jun Omelet met aardappel en ui
Geplaatst op 00:03h
in Toscaanse Streekgerechten
Een frittata is de Italiaanse variant van de Franse omelet en verschilt ervan doordat ze dikker is en niet gevouwd wordt in de pan. Op het einde wordt ze omgedraaid of onder de grill gezet om ze stevig te laten worden.
De versie met aardappelen en uien wordt vooral gegeten in de streek rond Lucca. Ze wordt meestal geserveerd als antipasto in combinatie met andere voorgerechten.
Benodigdheden
- 1 grote aardappel
- 8 eieren
- 1 blonde ui in dunne plakken gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 klontje boter
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Doe de aardappel in een pot, giet er water over tot hij onderstaat en breng aan de kook. Voeg zout toe en laat de aardappel in 20 minuten gaar worden. Giet vervolgens het water af.
- Doe de eieren in een kom en klop ze los. Doe er wat zout en peper door en zet ze opzij.
- Verwijder de schil van de aardappel en snijd hem in blokjes. Verwarm ondertussen de grill voor.
- Doe de olie in een bakpan en fruit er de uien gedurende 3 minuten in op een matig vuur tot ze lichtjes glazig worden. Doe de knoflook en de rozemarijn erbij en bak nog enkele minuten tot de uien goudbruin zijn.
- Doe de blokjes aardappel in de pan en voeg het eimengsel toe. Laat alles op een middelmatig vuur bakken waarbij je af en toe de rand van de frittata optilt en het nog vloeibare gedeelte onder de randen laat vloeien.
- Wanneer nog enkel het bovenste gedeelte vloeibaar is leg je een plat bord op de frittata waarop je de pan draait. Doe vervolgens de omgedraaide omelet opnieuw in de pan zodat ook deze kant gaar kan worden gebakken. Een andere manier is om de pan onder de grill te zetten, dit is voor het geval je het omdraaien in de pan niet onder de knie hebt.
- Neem de frittata uit de pan, snijd in stukken en dien warm op.