Onderbelichtte plaatsen in Toscane

Wie voor de eerste keer naar Toscane gaat zal ongetwijfeld prioriteit geven aan de steden Florence, Siena, Lucca en Pisa. Maar, zoals de meeste lezers inmiddels zullen weten, als je eenmaal de verrukkingen van Toscane hebt geproefd, zal je het niet bij die ene keer laten. Al op de eerste dag weet je dat je hier terug zult komen, en het liefst zo snel mogelijk. Dus als je de volgende keer vanuit een leuk vakantiehuis Toscane wilt ontdekken zou je eens moeten overwegen om de volgende plaatsen te bezoeken.

 

Cortona

Cortona vanuit de lucht

Cortona vanuit de lucht

Hoog in de bergen, in de Oost-Toscaanse provincie Arezzo, ligt de middeleeuwse stad Cortona. Hiervandaan heb je niet alleen een adembenemend uitzicht over de omgeving, de stad zelf staat vol met prachtige historische gebouwen waaronder de kathedraal, het stadhuis en de oude burcht Medicea di Girifalco. Het historische Palazzo Pretorio herbergt een museum dat gewijd is aan de Etrusken. Het stadje was het decor van de films La Vita è Bella en Under the Tuscan Sun. De vakantiehuisjes in Cortona, zoals te vinden op onder andere de website van Charme Quality, zijn mede om die reden zeer in trek.

 

De Toscaanse eilanden

Je zou bijna vergeten dat er vlak voor de kust van Toscane, in de Tyrreense Zee,  ook nog een aantal prachtige eilanden liggen. Het Parco Nazionale Arcipelago Toscano herbergt tientallen eilandjes, waaronder Elba,

het eiland Elba

het eiland Elba

Montecristo, Capraia, Giannutri, Giglio, Gorgona en Pianosa. Elba is na Sicilië en Sardinië het grootste eiland van Italië. Natuurlijk is dit eiland bekend wegens de ballingschap van Napoleon Bonaparte (tussen 4 mei 1814 en 26 februari 1815). Op het eiland zijn maar liefst drie musea die aan de voormalige Franse keizer zijn gewijd, waaronder het huis waar hij tijdens zijn ballingschap heeft gewoond. Elba is al sinds de vijfde eeuw voor Christus bewoond door de Etrusken, die hier een ijzerindustrie op hebben gezet. Nog steeds vormt de delving van ijzer hier een belangrijke economische activiteit. Een ander eiland, Montecristo, is voornamelijk bekend van het boek van Alexandre Dumas: de Graaf van Montecristo.