Italiaanse aperitief

Ontbijt, lunch en aperitief in il bar

Elke Toscaanse stad of dorp heeft minimum 1 bar, een beetje zoals bijna elk dorp of stad in Vlaanderen minstens 1 frietkot heeft. Il bar is de plaats waar de dag voor de meeste Toscanen start en waar ze gedurende de dag meerdere keren terug komen voor het ontbijt (la colazione), il pranzo (de lunch), merenda (4 uurtje) en de aperitivo (aperitief).

typische Italiaanse bar

Croissant en cappuccino als ontbijt

’s Ochtends wordt de toonbank gevuld met croissants (in het Italiaans brioche genoemd) en allerlei koffiekoeken die samen met een espresso of cappuccino het Italiaanse ontbijt (la colazione) vormen. De meeste bezoekers blijven rechtop staan (in piedi) aan de lange toog omdat het allemaal niet te lang mag duren. De werkdag komt er immers nog aan.

het typische aanbod van Italiaanse koffiekoeken

Wie meer tijd heeft gaat aan een tafeltje zitten wetende dat ze hiervoor eventueel een supplement moeten betalen. Het is namelijk zo dat de prijzen aan de toonbank bepaald zijn door de staat maar de uitbaters om het even welke prijs mogen vragen aan wie neer wil zitten.

Neerzitten is een privilege dus maar meestal wordt dit principe enkel toegepast in de grote steden en in de drukste toeristische plaatsen. Bekijk dus de menu kaart of de prijslijst die aan de muur hangt. Meestal staan er 2 prijzen op: de 1ste al banco (aan de toonbank) en de 2de al tavolo (aan tafel).

Il pranzo (de lunch)

Midden op de ochtend volgt een tweede periode van drukte wanneer het personeel even de kantoren verlaat om een espresso of een crodino (alcoholvrije aperitief) te drinken. Zeker geen cappuccino want na 10.00 drinkt een Italiaan geen cappuccino meer. Een goede manier om Italianen van toeristen te onderscheiden!

typisch voor de bar: bovenaan ontbijtkoeken en onderaan broodjes voor de lunch

Vanaf 12.00 begint de toeloop voor de lunch (il pranzo) die gewoonlijk uit een belegde sandwich bestaat (panini farciti). De ietwat chiquere bars bieden ook simpele diepvries pastagerechten aan.

Meranda (vieruurtje) en aperitivo (aperitief)

Een volgende periode, de 4de ondertussen al, is die van de merenda (4 uurtje) waarbij opnieuw een espresso of een crodino samen met eventueel een kleine sandwich wordt gegeten.

lekker genieten van een Spritz en tapas tijdens de aperitief

Het leukste moment voor velen en zeker ook voor mijzelf is de aperitivo (het aperitief) die start tussen 18.00 en 19.00. De toonbank wordt dan vol gezet met tapas zoals olijven, augurkjes, kappers, rauwe groenten, nootjes, chips en de typische crostini (geroosterd brood met smeersel).

Bij de wat chiquere bars krijg je zelfs een ruime keuze uit de typische Toscaanse gerechten zoals pappa al pomodoro, panzanella, pasta al pesto, enz.

ruime keuze uit typische Toscaanse gerechten tijdens het aperitief

Als aperitief drankje wordt gewoonlijk een glas wijn, een cocktail of een pint bier gedronken. De laatste tijd is de spritz enorm populair, vooral in de zomer is deze lekker verfrissend.

Het is duidelijk dat je met al deze hapjes gerust je avondeten kan overslaan maar de aperitivo is feitelijk bedoeld als opwarmer voor het avondeten die gewoonlijk thuis word geconsumeerd en die de drukke werkdag afsluit.