Italië voorjaar vakantiebestemmingen

Ontdek Italië in het voorjaar: 7 bestemmingen om te bezoeken

Ben je nodig toe aan vakantie en wil je er in het voorjaar nog even tussenuit? Italië heeft veel fijne bestemmingen om juist in het voorjaar naartoe te reizen. In de maanden maart tot en met mei kun je genieten van aangename temperaturen, bloeiende bloemen en prachtige landschappen die nog niet overlopen zijn door toeristen.

Citytrips naar Florence, Rome & Venetië

Zo kun je bijvoorbeeld naar Florence gaan om de jaarlijkse bloemenexpositie te bekijken of naar Venetië om te genieten van de romantische sfeer en het Venetië Carnaval. Rome is altijd een populaire bestemming, maar in het voorjaar is het minder druk en kun je de stad op een ontspannen manier verkennen. Bezoek het Colosseum, het Vaticaan en geniet van het jaarlijkse Rome Film Fest. Deze steden lopen in de zomer over van toeristen en zijn daarom leuker om te bezoeken in het voorjaar. Daarnaast loop je door de mildere temperaturen ook niet zwetend door zo’n stad te sjouwen. Nog een bijkomend voordeel. 

Een prachtig hotel in Rome

Florence voorjaar

Toscane

Het voorjaar is een prachtige tijd om Toscane te bezoeken. De heuvels van het platteland zijn bedekt met bloeiende bloemen en de temperaturen zijn aangenaam. Het is ook een rustigere tijd van het jaar dan de zomermaanden, waardoor je meer kunt genieten van de charmante steden en dorpen van Toscane, zoals Volterra, Siena en San Gimignano. Geniet van lokale wijnen en gastronomie terwijl je door de glooiende heuvels rijdt of een wandeling maakt door de adembenemende valleien.

Cinque Terre

Cinque Terre, gelegen aan de Italiaanse Rivièra, is een must-visit bestemming in het voorjaar. De kleurrijke huizen tegen de kliffen zijn een prachtig gezicht en de bloeiende flora maakt de kustlijn nog mooier. Het is een ideale tijd om de wandelpaden tussen de vijf dorpjes te verkennen, aangezien de temperaturen mild zijn en de paden nog niet te druk zijn. Geniet van de lokale specialiteiten, zoals verse vis, wijn en olijfolie.

Cinque Terre voorjaar

Amalfikust

De Amalfikust, met zijn schilderachtige dorpjes, is ook een van de beste bestemmingen om te bezoeken in het voorjaar. De kustlijn is adembenemend mooi en het weer is perfect om te wandelen en te ontspannen.

Umbrië

Umbrië, ook wel het groene hart van Italië genoemd, is een prachtige bestemming in het voorjaar. De groene heuvels zijn bedekt met bloemen en het is een ideale tijd om de historische steden, zoals Perugia en Assisi, te verkennen zonder de drukte van de zomer. Er zijn ook veel lokale festivals en evenementen die in het voorjaar plaatsvinden, zoals het bloemenfestival van Spello en het chocoladefestival van Perugia. Maar wat Umbrië echt uniek maakt in het voorjaar, is het truffelseizoen. Tussen maart en juni kun je genieten van de heerlijke truffelgerechten die in de restaurants worden geserveerd en kun je zelfs deelnemen aan truffeljachten om deze lekkernijen te vinden. 

In deze tabel vind je een overzicht van de bestemmingen, waarom ze juist in het voorjaar de moeite waard zijn om te bezoeken, wat je er kunt doen en welke activiteiten en evenementen juist in de periode van maart t/m mei te doen zijn. 

Bestemming Waarom bezoeken in het voorjaar Wat te doen en te zien Festiviteiten en evenementen (2023)
Florence
Aangename temperaturen, bloeiende bloemen, jaarlijkse bloemenexpositie
Galleria degli Uffizi, Ponte Vecchio, Palazzo Pitti, Mostra Internazionale dell’Antica Camelia
Fiera del Cucu (20-21 maart), Scoppio del Carro (17 april), Maggio Musicale Fiorentino (4 mei – 30 juni)
Venetië
Romantische sfeer, bloeiende magnolia’s en tulpen, Venetië Carnaval in maart
Gondeltochten, Piazza San Marco, Canal Grande, Venetië Carnaval
Venetië Carnaval (26 februari – 5 maart), Festa di San Marco (25 april)
Cinque Terre
Aangename temperaturen, wandelpaden met adembenemende uitzichten, bloeiende wilde bloemen
Wandelen langs de kust, vijf charmante dorpjes, fotogenieke vergezichten
Sagra del Limone (13-16 mei), Monstra della Ciliegia (26-28 mei)
Toscane
Glooiende heuvels met bloeiende klaprozen en zonnebloemen, minder druk dan in de zomer
Wijnproeverijen, middeleeuwse stadjes zoals Florence, Siena en Pisa, prachtige landschappen
Chianti Classico Wine Festival (12-15 mei), Calendimaggio (5-7 mei)
Rome
Aangename temperaturen, bloeiende bloemen, minder druk dan in de zomer, jaarlijkse Rome Film Fest
Colosseum, Vaticaan, Trevifontein, Rome Film Fest
St. Patrick’s Day Parade (17 maart), Buona Sagra delle Fragole (27 april – 1 mei), Festa della Liberazione (25 april), Rome Film Fest (5-15 mei)
Amalfikust
Milde temperaturen, bloeiende citrusbomen, minder druk dan in de zomer
Rijden langs de kust, Positano, Amalfi, Ravello, Pompeii
Settimana Santa (10-16 april)
Umbrië
Groene heuvels, bloeiende narcissen, truffeljachtseizoen
Middeleeuwse stadjes zoals Assisi, Perugia en Gubbio, wandelen en fietsen
Calendimaggio (4-8 mei)