Ontspannen aan de Toscaanse kust

De Toscaanse kuststrook is maar liefst 400 km lang en strekt zich uit over de regio’s Massa en Carrara, Lucca, Pisa, Livorno en Grosseto. De streek is zeer gevarieerd en biedt voor ieder wat wils: natuurparken, kunststeden, pittoreske stadjes en dorpen, lange kuststroken, pretparken, …

Je vindt er zowel zandstranden, duinen als rotstranden met uitzondering van het witte zandstrand van Rosignano Solvay waar je je zelfs even aan de Caraïben waant. De witte kleur heeft het te danken aan de lozingen van onschadelijk fijngemalen gebluste kalk van de iets verder gelegen Solvay fabriek die bicarbonaat produceert.

Het witte zandstrand van Rosignano Solvay

Het witte zandstrand van Rosignano Solvay

Houd er wel rekening mee dat heel wat stranden echter niet openbaar zijn en worden uitgebaat door de hotels of privé strukturen. Je bent met andere woorden verplicht om minimum één ligstoel en parasol te huren, je kan dit voor een halve dag, volledige dag of langere periode. Natuurlijk zijn er ook wel openbare stranden (de zogenaamde spiagge libere) maar houd er rekening mee dat in juli en vooral augustus het vechten is om een vrij plaatsje te bemachtigen.

Ben je niet echt iemand die uren aan het strand kan liggen dan kun je je hart ophalen in één van de vele pittoreske dorpen en stadjes waaronder Castiglione della Pescaia, Castagneto Carducci en Castiglioncello. Bovendien is het ook gezellig wandelen ’s avonds langs de boulevards waar je een groot aanbod hebt aan restaurantjes, winkeltjes en caféetjes. Voor de mooiste en langste boulevard moet je in Viareggio zijn met zijn mooie gebouwen in art nouveau stijl die verwijzen naar de glorieperiode van deze stad.

één van de vele art nouveau gebouwen in Viareggio

één van de vele art nouveau gebouwen in Viareggio

De meest toeristische kuststrook is ongetwijfeld de riviera della Versilia met ondermeer het mondaine Forte dei Marmi waar je grote kans hebt om een bekende Italiaan tegen het lijf te lopen en de mooiste yacht en boutiques kunt bewonderen.

De kuststroken van Grosseto zijn dan weer gekenmerkt door de stranden die ingesloten zijn door pijnboombossen en in de zomer een welgekomen verfrissing schenken. Het is hier dat je het zuiverste zeewater van Italië hebt, namelijk in Castiglione della Pescaia. Het historische centrum van dit pittoreske stadje is trouwens prachtig waardoor je dus 2 vliegen in één klap slaat. Vanuit het hoogste punt krijg je bovendien een mooi zicht op de nabijgelegen eilandjes Elba, Giglio, Pianosa, Montecristo en Capraia.

castiglione della Pescaia

Uitzicht op de kust vanuit het pittoreske Castiglione della Pescaia

Verder zijn de strandjes Cala Violina en Cala Martina een oase van rust, een echte aanrader maar je moet er wel een 15tal minuten door pijnboombos wandelen om ze te bereiken.

Het is duidelijk dat het strandtoerisme voor Toscane een belangrijke rol speelt, je vindt er dan ook een groot aanbod aan vakantiestructuren waaronder vakantiehuizen, residenties, appartementen, vakantieparken, … Een ruim en gevarieerd aanbod vind je bij Topic Travel.