Saturnia Warmtebron Italië

Ontspannen in de gratis warmwaterbronnen van Saturnia

Toscane kent heel wat kuuroorden en natuurlijke warmwaterbronnen maar er is echter slechts één plaats die gratis voor het publiek toegankelijk is, met name de zwavelhoudende watervallen le cascatelle di Saturnia of ook wel le cascate del Gorello genoemd

De warmwaterbronnen liggen op ongeveer 2 km van het pittoreske dorpje Saturnia, nabij een oude watermolen, langs de strada provinciale Follonata.

warmwaterbronnen van Saturnia Toscane

Hoe de warmwaterbronnen te bereiken?

De bronnen bevinden zich in een open veld maar zijn éénvoudig te situeren. Vanuit Saturnia neem je de strada provinciale Follonata richting Montemerano, na enkele honderden meters verandert aan de linkerkant de omgeving plots naar een open landschap waardoor je reeds in de verte de bronnen kunt waarnemen.

Bovendien wordt de geur van zwaveldampen steeds sterker naargelang je dichter komt.

Op een gegeven moment draait de straat lichtjes naar links en zie je voor je een aardeweg straatje vol met geparkeerde wagens. Je laat hier best je auto achter en gaat te voet verder, van hieruit is het nog slechts enkele honderden meters.

warmwaterbronnen van Saturnia Toscane

de warmwaterbronnen van Saturnia gezien vanop de strada provinciale

Aangezien de bronnen voor iedereen toegankelijk zijn, zijn er geen sanitaire voorzieningen of kleedhokjes aanwezig. Het is dus aangewezen om je badpak of zwembroek aan te doen vooraleer je vertrekt. Neem zeker en vast ook badslipers en een badhanddoek mee en laat waardevolle spullen achter in de auto, camping of vakantiehuis. Gelukkig is er wel voldoende parkeerplaats aanwezig waardoor je gemakkelijk de auto gratis kunt achterlaten.

Heerlijk ontspannen in het zwavelhoudende warme water

De bron zelf ontspringt in een vulkanische krater op de plaats van het zwembad van het luxe kuuroord Le Terme di Saturnia en loopt via een natuurlijke stroom (de gorello genaamd) over een afstand van 500 meter tot aan een de cascatelle di Saturnia waar het zwavelhoudende water zich verdeelt over verschillende door de natuur gecreëerde baden.

warmwaterbronnen van Saturnia Toscane

De warmwaterbronnen zijn werkelijk een uniek spektakel en éénmaal ondergedompeld in het zwavelhoudende water met zijn constante temperatuur van 37°C waan je je in het paradijs.

Bovendien heeft het water door de aanwezigheid van koolstofdioxide en waterstofsulfide een positief effect op de luchtwegen, de huid en het beendergestel.

Daar de bronnen publiek toegankelijk zijn kun je er mensen op ieder uur van de dag aantreffen, zelf ’s avonds en ’s nachts. Heb je zin om er een romantisch avondje van te maken neem dan een zaklamp mee want er is geen enkele straatverlichting aanwezig.

Wil je doen zoals de echte kenners kruip dan reeds enkele honderden meters voor de cascatelle het water in en laat je met de stroom van de gorello meeleiden tot aan de cascatelle. De beste plaats om te starten is nabij het benzinestation.

Tot slot: het beste moment om de waterbronnen te bezoeken is ongetwijfeld het voor- en najaar omdat het in de zomer nogal druk is en het warme water op een hete dag niet echt verfrissend is.

Ligging Cascatelle di Saturnia


De gratis warmwaterbronnen van Saturnia weergeven op een grotere kaart

Hotels, B&B en vakantiehuizen in de buurt

Heb je zin om de buurt rond de warmwaterbronnen beter te verkennen en te overnachten ter plaatse dan heb je verschillende mogelijkheden

Hotel Terme di Saturnia: Località Follonata – 58014 Saturnia > meer info

Relais Le Ginestre: Località Ciavatta – 58014 Saturnia > meer info

Agriturismo Vignagrande: Strada Provinciale Follonata km 7,2 – 58014 Saturnia > meer info

Residence Bartolini ai campi da golf: Località Terme di Saturnia, 58014 Saturnia > meer info

Niet gevonden wat je zocht? Op onderstaande map vind je alle hotels in de buurt van Saturnia (door op de map te gaan staan kun je in- en uitzomen en komen de hotels te voorschijn)Booking.com