Ontspannen in een agriturismo in Toscane

agriturismo omgeving

Ondertussen is het Italiaanse woord agriturismo (hoevetoerisme) helemaal ingeburgerd en kennen ook de meeste buitenlandse toeristen er de betekenis van. De eerste agriturismo ontstonden in de jaren 80 in Toscane om de landbouwbedrijven in crisis een hand toe te steken. Het landbouwbedrijf kreeg immers de kans om enkele kamers of appartementen in hun ruime boerenwoning te verhuren aan toeristen waardoor er een direct contact ontstond met de landbouwer. Wie wenste kon zelf meehelpen op de boerderij.

Heerlijk samen tafelen in openlucht

Sedert de invoering van de formule agriturismo is deze vorm van landelijk toerisme uitgegroeid tot een echt succes. Praktisch alle agriturismo bevinden zich namelijk op het platteland, in een rustige omgeving waar je helemaal tot rust kunt komen. Bovendien bevinden de kamers zich in rustieke boerenwoningen waar je nog het authentieke Toscane terugvindt en worden enkel verse producten rechtstreeks van de boerderij aangeboden.

agriturismo interieur

Het ontbijt bestaat meestal uit brood, cakes (Italianen eten namelijk ook cake en koeken als ontbijt), confituur wat allemaal door het landbouwbedrijf zelf gemaakt is. Sommigen maken zelf hun eigen wijn, olijfolie, salami’s, … die vervolgens te koop worden aangeboden.

De meeste agriturismo bieden tenminste éénmaal per week de mogelijkheid om samen met de gastheer en de andere gasten te genieten van een pizza avond of een diner op basis van streekgerechten bereid met ingrediënten die het landbouwbedrijf zelf geteeld heeft. Meestal wordt hierbij in open lucht aan lange tafels gegeten wat een onvergetelijke sfeer tussen de gasten creëert waar nog lang over na gepraat wordt.

Ruime keuze aan activiteiten

Door het succes hebben heel wat agriturismo hun activiteiten uitgebreid: zo bieden sommigen kookcursussen en wijndegustaties aan, kun je er fietsen of vespa’s huren, deelnemen aan georganiseerde tochten te voet, per fiets of per paard.

zwembad agriturismo

Natuurlijk ontbreekt een zwembad en een speelruimte voor de kinderen niet en sommigen beschikken zelfs over jacuzzi, hydromassage, turks stoombad en bieden diverse massages en yoga lessen aan.

Een verblijf in een agriturismo is de ideale vakantie voor wie houdt van rust, natuur en ontspanning.