Onvergetelijke gebeurtenissen tijdens uw vakantie in Toscane

Er is al enorm veel geschreven over Toscane in al evenveel gidsen. De meeste gidsen echter behandelen voor het overgrote deel dezelfde thema’s, weinig aandacht wordt besteed aan enkele typische Toscaanse tradities temidden van de locale bevolking. Getuige zijn dan ook de weinige toeristen die aan deze gebeurtenissen deelnemen. Wil u nog een extra dimensie aan uw reis in Toscane geven dan mag u volgende onderstaande gebeurtenissen zeker niet overslaan. Uw vakantie wordt er onvergetelijk door.

  1. happy hour
  2. deelname aan één van de talrijke openluchtfeesten (sagre)
  3. de huldiging van winnaar met paard na de paardenrace de “Palio di Siena”
  4. de grote verleidingsshow op zondag


1. Happy hour

Bij het begrip “happy hour” denken de meesten aan twee pintjes bier voor de prijs van één. Voor al wie ooit aan de universiteit gestudeerd heeft in een studentenstad, kan dit begrip niet onbekend zijn. In Toscane en ook wel nog in andere regio’s van Italië heeft dit begrip echter een andere betekenis.

Tijdens de “happy hour” hebben alle drankjes zoals bier, wijn, cocktails, … een vaste prijs en wordt tevens een buffet van typische Toscaanse gerechten geserveerd.
Een “happy hour” is een uitstekende gelegenheid om in zo kort mogelijke tijd de rijke variëteit van de Toscaanse keuken met zijn typische gerechten te leren kennen en vooral te proeven.De prijs varieert van 4 tot 7 euro alsook het buffet dat wordt geserveerd. De meest uitgebreide variëteit aan gerechten vindt u logischerwijs waar men 7 euro per drankje aanrekent maar houdt hierbij wel rekening dat u dus voor dit bedrag zowel gegeten en gedronken hebt. Er worden namelijk voorgerechten en hoofdschotels geserveerd a volonté.

 

2. Deelname aan één van de talrijke openluchtfeesten (sagre)

In Toscane heeft praktisch iedere gemeente en stad zijn typische openluchtfeesten. Deze feesten staan gewoonlijk in het teken van een gebeurtenis of persoon. Zo hebben we onder andere feesten gewijd aan

  • de patroonheilige van het dorp of stad
  • de viering van de wijnoogst
  • de opening en afsluiting van het jachtseizoen
  • de plaatselijke sportclub die geld inzamelt voor hun schatkist
  • de paardenrace in het centrum van de stad

Deze feesten worden gewoonlijk in de zomer georganiseerd en vinden dan ook in openlucht plaats. Omdat Italië een land met een eetcultuur is, verbaast het dan ook niemand dat de hoofdactiviteit van deze feesten de volgende is: lekker gezellig samen aan tafel zitten, wijn drinken en de plaatselijke specialiteiten degusteren. Het is dan ook een spektakel om de lokale bevolking te zien zitten aan de lange tafels waarop wijn en streekgerechten à volonté worden geserveerd.

Voor wie na het eetfestijn nog energie over heeft is er gewoonlijk nog de mogelijkheid om zich aan een danspasje te wagen op de muziek van een plaatselijk orkest dat naar aloude traditie voornamelijk Italiaanse hits brengt.

 

3. De huldiging van winnaar met paard na de paardenrace de “Palio di Siena”

De paardenrace in Siena genaamd de “Palio di Siena” die jaarlijks plaats heeft op 16 augustus is op zich al een unieke gebeurtenis die gevolgd wordt door tienduizenden fans. Als u veel geduld hebt en geen problemen hebt met de uitdrukking “als een sardine in een doos zitten” dan mag de “Palio di Siena” absoluut niet ontbreken op uw reis in Toscane.

De paardenrace zelf is al spectaculair maar het hoofdevenement is pas te zien na de wedstrijd. Onmiddellijk na afloop van de race moeten jockey en paard worden afgeschermd van een menigte dolgelukkige fans die er alles voor over hebben om de jockey te omhelzen en te bedanken voor de zege. Een gans jaar hebben de fans immers feesten georganiseerd om geld in te zamelen om deze professionele jockey te kunnen betalen. Niet tevergeefs want hij heeft hen immers de zege geschonken.

Nog niet bekomen van de zege worden jockey en paard vervolgens doorheen de kolkende massa via de historische straatjes van Siena geleid naar de kathedraal. Dat hier geen ongelukken gebeuren is bijna niet voor te stellen! Aangekomen aan de kathedraal worden paard en jockey binnengebracht en geleid naar het altaar waarop de jockey plaatsneemt. Een uniek moment waarbij een gewone sterveling de hoofdrol inneemt in de kerk.

Na de huldiging in de kathedraal begint het feest in de wijk van de overwinnaar en gaat door tot in de vroege uren wanneer iedereen huiswaarts keert en al denkt aan de wedstrijd van het jaar daarop.

 

4. De grote verleidingsshow op zondag

In Noord Europa ontmoeten de meeste jongeren elkaar gewoonlijk in jeugdclubs, pubs of bij elkaar thuis. In Italië spreken jongeren af in het centrum van hun dorp of stad. De jongens zijn opgekleed, de meisjes hebben hoge hakken aan en zijn overgeschminkt.

In kleine groepjes flaneren ze telkenmale opnieuw in de winkelstraat. Het hoofddoel is opgemerkt te worden en indruk te maken op het andere geslacht.Op zon- en feestdagen kunt u in de winkelstraat van iedere stad en dorp een uniek spektakel gadeslaan in de gedaante van een live verleidingsshow.

Wanneer u op zondag tijdens uw vakantie in het centrum bent, houd dan zeker even halt om dit spektakel gade te slaan. U zal er ongetwijfeld van genieten en misschien als u zelf nog de jeugdige leeftijd hebt, kunt u deelnemen aan dit spektakel.

 

Tags: