Op welk tijdstip eten Italianen

Op welk tijdstip eten Italianen

Ander land andere gebruiken en gewoonten, in de meeste Zuiderse landen wordt later gegeten dan in de Noorderse en dat is voor Italië niet anders. Komt daar nog bij dat hoe dieper je naar het Zuiden afzakt hoe later het tijdstip wordt.

Zin om deel te nemen aan een kookcursus in Toscane?

De beste kookboeken over de Toscaanse keuken

Colazione

Een dag in het zonnige Toscane start gewoonlijk met de colazione (ontbijt) die nogal verschilt naargelang thuis of buitenshuis.

In un bar: Heel wat Italianen ontbijten al rechtstaand aan de toog in een koffiebar omdat dit heel vlug gaat en omdat het vaak ook het eerste moment is van de dag om enkele woorden uit te wisselen met collega’s of vrienden. Echt uitgebreid ontbijten is niet aan Italianen besteed en ze houden het dan ook meestal bij een cappuccino e una pasta (een ontbijtkoek).

Hoe laat ontbijten Italianen

Keuze aan ontbijtkoeken zoals in België en Nederland heb je niet, meestal beperkt het zich tot cornetti (croissants al dan niet gevuld met nutella of confituur), brioche (variante op de croissant), bomboloni (boule de berlin maar dan in donut vorm) en als je geluk hebt enkele taartjes.

Italiaans gebak en taart

Opmerking: gewoonlijk moet je eerst je bestelling betalen aan de kassa waarna je met je bonnetje (scontrino) naar de toonbank gaat en je bestelling nogmaals doorgeeft. Het kan echter ook dat je achteraf gewoon zegt wat je genomen hebt en betaalt aan de kassa.

A casa: De meeste Italiaanse families die thuis ontbijten doen dit met koeken, het waarom is mij nog altijd niet duidelijk maar ik vermoed dat het om gemakzucht gaat en omdat het lekker snel gaat.

Italianen eten dus meestal als ontbijt wat wij tijdens de koffiepauze na de middag eten!

Ook tradities en gewoonten liggen Italianen nauw aan het hart en één daarvan is dat je na 10 uur geen cappuccino meer drinkt alsook niet na de lunch of na het dinner. Zie je iemand die daar tegen zondigt dan is het gegarandeerd een buitenlander.

Pranzo

Tussen 13.00 en 15.00 is het tijd voor de lunch (pranzo in het Italiaans) en sluiten de meeste winkels en musea hun deuren. Je hebt hier de keuze uit meerdere gangen maar de meeste Italianen houden het toch op een pastaschotel (primo) of een broodje. Een snelle hap dus.

De meeste pizzeria zijn over de middag gesloten omdat het de gewoonte is dat pizza enkel ‘s avonds wordt gegeten. Ook hier geldt opnieuw de regel dat wie pizza eet over de middag wel een buitenlander moet zijn!

In de meeste restaurants, toch zeker in de meest toeristische steden en romdom de belangrijkste monumenten, is de keuken echter doorlopend open vanaf 12.00 tot ‘s avonds laat.

Merenda

Merenda betekent 4-uurtje maar aangezien er pas vanaf 13.00 geluncht wordt zou de term 5-uurtje hier beter van pas zijn. Hier is de keuze alleszins groter dan bij het ontbijt, meest geliefd zijn pizza a taglio (een rechthoekig stuk pizza), gelato (ijsjes) en bomboloni caldi.

Wat is Merenda in Italië?

Aperitivo

Zeker in de steden bieden heel wat cafés vanaf 18.30 een aperitivo aan waarbij je kunt genieten van een drankje met hapjes. Je betaalt een vaste prijs voor je aperitiefdrankje (bier, wijn, cocktail of frisdrank) en je mag daarvoor zoveel hapjes nemen als je maar wilt.

Sommige cafés bieden een compleet buffet aan met ondermeer salades, pastaschotels, broodjes, pizza, groenten, vlees en zelfs fruit. De kunst is dus om het juiste adres te vinden en op die manier zelfs het dinner over te slaan.

Aperitivo

Cena

De meeste restaurants openen pas hun deuren vanaf 20.00 voor het diner (cena in het Italiaans). In tegenstelling tot de lunch (pranzo) waarbij het gewoonlijk redelijk simpel wordt gehouden, wordt hier wel uitgebreid getafeld en staan meerdere gangen op het menu.

Een volledig menu bestaat uit:

  • antipasto: voorgerecht
  • primo piatto: bord pasta, risotto rijst of maaltijdsoep
  • secondo piatto: vlees- of visschotel
  • contorno: groenten, bonen of aardappelen
  • dolce: dessert

Etenstijd in Italië

De avond wordt gewoonlijk afgesloten met een koffie en een digestivo (digestief), meestal limoncello, grappa of een amaro (Ramazzotti, Montenegro, Averna, Unicum).

Is het water je ondertussen in de mond gelopen en heb je zin om tijdens je vakantie in Toscane deel te nemen aan een kookcursus neem dan hier een kijkje

Meer weten over de de Toscaanse keuken? Bekijk dan hier de beste kookboeken met typische Toscaanse gerechten