Openingstijden winkels, musea, apotheken in Italië

Openingsuren winkels, musea, banken en dergelijke

Supermarkten

Grote supermarkten (supermercati in het Italiaans) zoals Coop, Esselunga, Carrefour, Spam, Lidl, Conad en dergelijke blijven van maandag tot zondag de ganse dag open van 08.00 tot 20.00 of tot 21.00. Eénmaal per maand blijven ze ook open op zondag, afhankelijk van plaats tot plaats.

Gedurende het toeristisch seizoen zijn de meeste supermarkten in nabijheid van een grote camping of andere toeristische trekpleister de zondagvoormiddag open van 08.00 tot 14.00.

Kleinere supermarkten sluiten over de middag, meestal tussen 13.00 en 15.30 of 16.00. Bovendien zijn ze de zondag gesloten en de woensdagnamiddag.

Winkels

De meeste winkels (negozi in het Italiaans) zijn van dinsdag tot en met zaterdag open van 9.00 tot 13.00 en van 15.30 tot 19.30, de maandagvoormiddag zijn ze gesloten.

Uitzondering hierop zijn de winkels in de winkelstraten van Firenze die de ganse dag open blijven, inclusief de zondag.

Ook de winkels in de belangrijkste badplaatsen hanteren andere openingsuren en blijven meestal open tot middernacht.

Postkantoren

Ufficio Postale

De postkantoren (ufficio postale of la posta) zijn van maandag tot en met vrijdag enkel open in de voormiddag van 08.30 tot 13.30.

Op zaterdag zijn ze open van 08.30 tot 12.00 en op zon- en feestdagen zijn ze gesloten.

Officiële site van de post > Poste Italiane

Banken

De banken (banche in het Italiaans) zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08.30 tot 13.30 in de voormiddag en van 15.00 tot 16.00 in de namiddag.

Op zaterdag, zondag en feestdagen zijn de banken gesloten.

Apotheken

symbool van de apotheek

symbool van de apotheek

De meeste apotheken (farmacia in het Italiaans) zijn open van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 13.00 en tussen 16.00 en 19.30. Er is altijd wel een apotheek in de buurt die nacht- en weekenddiensten (farmacia di turno) uitvoert, in de etalage van de apotheken staat vermeld welke apotheek van wacht is.

Musea

De belangrijkste musea in de grootste steden (Firenze, Siena, Pisa, Lucca en Arezzo) openen gewoonlijk rond 08.15 hun deuren en blijven open tot 18.00.

Tijdens het zomerseizoen blijven sommige musea open tot 22.00 maar er bestaat geen algemene regel. Kleinere musea zijn allesbehave alle dagen open, het is dus belangrijk om vooraf de openingsuren te raadplegen.

Algemeen geldt wel dat de musea op maandag en feestdagen gesloten zijn. Ben je toevallig de 1ste zondag van de maand aanwezig in Firenze dan heb je geluk want de staatsmusea zijn dan gratis open (meer info)

De openingsuren van de belangrijkste musea in Firenze vind je in volgend artikel openingsuren en inkomprijzen musea Firenze

Kerken

De meeste kerken (chiesa in het Italiaans) openen hun deuren in de voormiddag tussen 08.00 en 10.00 tot 12.30. Over de middag sluiten ze om opnieuw open te gaan van 15.30 tot gewoonlijk 17.30. Nog meer dan bij de musea variëren de openingsuren hier enorm omdat de kerken meestal beheerd worden door verschillende kloosterorden.

Voor de openingsuren van de kerken in Firenze kun je terecht op het volgend artikel openingsuren kerken en historische paleizen Firenze