Orvieto kathedraal

Orvieto en zijn prachtige dom

Orvieto is een mooi pittoresk stadje gelegen in de provincie Umbrië. Het bevindt zich net over de grens met Toscane en is dus ideaal voor wie op vakantie is in zuid-oost Toscane.

Het historische centrum van Orvieto kom je binnen via een tramlift die vertrekt vanuit het plein Piazza Matteotti, nabij het treinstation. Bovendien is daar een grote gratis parking waar je de auto kan achterlaten. Een ticketje voor de tramlift heen- en terug kost slechts €2,60 en dus veel minder dan een parkeerticket in het historisch centrum.

Het station met het historisch centrum van Orvieto in de hoogte

De tramlift

Orvieto zou gebouwd zijn op de resten van de oude Etruskische stad en is vooral bekend voor zijn prachtige kathedraal, zijn vele onderaardse tunnels en zijn 16de eeuwse waterput pozzo di San Patrizio.

Kathedraal Santa Maria Assunta: De kathedraal, ook wel dom genoemd is een prachtig staaltje van gotiek. Ze werd gebouwd tussen 1290 en 1591, aanvankelijk in Romaanse stijl, wat te merken is aan het schip en later in gotiek wat te zien is in de prachtige voorgevel.

Pronkstuk van de kathedraal is de voorgevel die rijk gedecoreerd is met basreliëfs, sculpturen, een rozetvenster en prachtige mozaiëken. Naar verluidt werkten hier meer dan 20 verschillende kunstenaars aan mee.

Tip! Bezoek de kathedraal en de ondergrondse wereld van Orvieto met een lokale gids > meer info

Waterput Pozzo di San Patrizio: Deze unieke waterput met een diepte van meer dan 53 meter werd gebouwd in de 16de eeuw om de stad te voorzien van water in geval van oorlog. Ze bestaat uit 2 afzonderlijke wenteltrappen van 248 tredes die toelieten dat de ezels met kar elkaar niet kruisten tijdens de ophaling van water. (meer info)

Ondergrondse tunnels: Orvieto is opgebouwd op een zachte tufstenen ondergrond waarin heel wat ondergrondse tunnels en gangen zijn gegraven. Deze kun je onder leiding van een gids bezoeken, een bijzondere ervaring.

Via Tickets.com kun je al voor €4,00 een ticket kopen > meer info

Het fort Fortezza Albornoz: Van dit fort dat gebouwd werd in 1364 zijn nog enkel de muren en de stadspoort met -toren Porta Rocca aanwezig. Het fort wordt gebruikt als decor voor allerlei feesten en concerten maar ook simpelweg als stadstuin door de bewoners van Orvieto. Vanop de stadsmuren krijg je trouwens een prachtig zicht op de omliggende omgeving.

de overgebleven stadsmuren van het fort

Andere bezienswaardigheden zijn het stadhuis Palazzo del popolo, de kerk van Sint Andrea, het palazzo comunale, de toren Torre del Moro van waaruit je een mooi zicht krijgt op de omgeving en de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata, het museum Claudio Faina met een grote collectie aan Etruskische kunst.

de kerk van Sint Andrea links en rechts het palazzo comunale

Torre del Moro

 

Praktische informatie:

Ligging: Orvieto ligt op zo’n 70 km van Rome en op 120 km van de hoofdstad Rome.

Overnachten in OrvietoBooking.com