Droge Winterbestemmingen in Italië

Overwinteren in Italië: wat zijn de droogste bestemmingen in de winter?

Als je op zoek bent naar een winterse vakantie in Italië zonder regen, dan zijn er enkele bestemmingen die je kunt overwegen. Italië heeft het voordeel van een gevarieerd klimaat en in sommige regio’s blijven de temperaturen in de winter mild en is er minimale neerslag tijdens de wintermaanden. Zeker tijdens het vroege voorjaar in maart, vind je in Italië al de warmte van de zon.

1. Sicilië

Sicilië, gelegen in de Middellandse Zee, staat bovenaan de lijst vanwege zijn milde en relatief droge winters. De temperaturen variëren meestal tussen 10°C en 15°C in de winter. Over het algemeen regent het hier niet veel. Je kunt genieten van zonnige dagen en prachtige landschappen zonder de dreiging weggespoeld te worden in de regen. In januari en februari, de natste maanden, kun je nog steeds verwachten dat er gemiddeld ongeveer 50 mm neerslag valt.

2. Sardinië

Sardinië, het andere eiland in de Middellandse Zee, heeft ook aangename winterse weersomstandigheden. De temperaturen schommelen meestal tussen 10°C en 15°C, en regenval is zeldzaam in vergelijking met andere delen van Italië. De Costa Smeralda en andere kustgebieden geven je een fijne ontsnapping aan het Hollandse weer met ongeveer 60 mm neerslag gemiddeld in januari en februari.

3. Zuid-Italië (Puglia en Calabrië)

De zuidelijke regio’s van Italië, zoals Puglia en Calabrië, ervaren vaak milde winters met een laag regenrisico. De temperaturen liggen meestal tussen 10°C en 15°C en de neerslag is relatief laag, met gemiddeld ongeveer 50-60 mm in de wintermaanden.

4. Eilanden in de Tyrrheense Zee

De eilanden in de Tyrrheense Zee, zoals Capri en Ischia, zijn favoriete bestemmingen voor wie wil ontsnappen aan de winterse regen. De temperaturen blijven aangenaam, vaak tussen 10°C en 15°C, en neerslag is beperkt tot ongeveer 60 mm in januari en februari.

5. Delen van de Adriatische Kust (bijvoorbeeld Marche)

Sommige delen van de Adriatische kust, zoals de regio Marche, hebben milde winters met weinig regen. De temperaturen schommelen tussen 8°C en 13°C, en er valt gemiddeld ongeveer 60-70 mm neerslag in de winter.

6. Trentino Zuid-Tirol

Wil je gewoon winters genieten en niet afhankelijk zijn van bepaalde temperaturen voor zomerse activiteiten? Ga dan voor een winterse vakantie in de bergen van Noord-Italië. Hier kun je heerlijk skiën of wandelen. Je vindt hier vele spa-hotels voor een echte ontspannen vakantie. Daarnaast regent het zelden in de regio Trentino Zuid-Tirol en schijnt de zon fel. Zie je jezelf al zitten op de piste met je kop in de zon? Wel aan te raden om warme kleding mee te nemen, want het kan in de winter wel flink vriezen in de bergen. Lees hier meer over de mooiste ski-gebieden van Italië. 

 

Droge winterbestemmingen in Italië

Houd er rekening mee dat het weer in Italië van jaar tot jaar kan variëren, dus het is altijd verstandig om de meest recente weersvoorspellingen te bekijken voordat je je reis plant. Over het algemeen zijn deze plaatsen goede keuzes voor een droge en zachte winterse vakantie in Italië. Ga er niet vanuit dat je in je bikini aan het strand kunt liggen in de wintermaanden, maar het is goed weer voor (sportieve) activiteiten of om heerlijk in het zonnetje een boek te lezen.