Regio Pisa

De regio Pisa is vooral gekend omwille van zijn wereldberoemde hoofdstad Pisa met zijn scheve toren, het prachtige plein Campo dei Miracoli met de kathedraal, het baptisterium en de begraafplaats Campo dei Santi, uniek in zijn soort.

de prachtige kathedraal met op de achtergrond de scheve toren

De regio Pisa strekt zich uit van de Arno tot aan de Ligurische zee en heeft de vorm van een omgekeerd pistool. Het landschap is hoofdzakelijk vlak en behoort niet tot het mooiste van Toscane. Hetzelfde geldt voor de kuststrook die begrensd wordt door industriegebieden wat het niet echt aangenaam maakt om te liggen op het strand en aan zee.

Over de regio verspreid vind je ook enkele natuurlijke warmwaterbronnen waarbij de mooiste en meest bekende deze zijn van San Giuliano Terme, op slechts 7 km van de stad Pisa.

Volterra en kleinere pittoreske dorpen

De regio Pisa heeft geen zo’n groot aanbod aan mooie stadjes en dorpen. Volterra is samen met Pisa het enige stadje dat echt de moeite waard is om te bezoeken. Het is een middeleeuws stadje dat op een heuveltop ligt vanwaar je een prachtig zicht krijgt op het omliggende landschap.

Volterra vanuit de hoogte gezien

Het stadje heeft een aantal prachtige monumenten waaronder de kathedraal, het baptisterium, een versterkte burcht uit de tijd van de Medici en een Romeins amfitheater. Bovendien zijn nog grote stukken middeleeuwse stadsmuur met bijhorende stadspoorten aanwezig wat een bezoek aan de stad de moeite waard maakt.

Dat het stadje tot de verbeelding spreekt is ook niet ontgaan aan de makers van de film The Twilight Saga: New moon uit 2008, die er enkele opnames deden.

De mooiste pittoreske dorpen zijn Castelnuovo di Val di CecinaMontescudaio dat behoort tot de mooiste dorpen van Italië, San Miniato en Montecerboli.

Vespa en Piaggio museum

Liefhebbers van brommers en moto’s en in het speciaal van de Vespa moeten zeker en vast een bezoek brengen aan het Vespa en Piaggio museum in Pontedera.