Palazzo Medici Riccardi in Firenze

Het Palazzo Medici Riccardi heeft zijn naam te danken aan de 2 families die er ooit woonden, namelijk de rijke bankiers de Medici’s en de Riccardi’s.

Het paleis is een prachtig staaltje van Renaissance architectuur en werd gebouwd in 1444 door de familie De Medici naar ontwerp van de architect Michelozzo en verbouwd in 1659 door de familie Riccardi.

Zin om het Medici Riccardi paleis met een Nederlandstalige gids te bezoeken dan kan dit via Getyourguide.com. Tijdens deze 2 uur durende rondleiding ontdek je familiegeheimen, samenzweringen en geheime liefdesrelaties van deze beroemde familie. > meer info

Geschiedenis Palazzo Medici Riccardi

Voor de bouw van het palazzo Medici Riccardi bestonden 2 ontwerpen: 1 van Brunelleschi en een ander van Michelozzo. Alhoewel het ontwerp van Brunelleschi een veel indrukwekkender, gigantischer paleis omvatte dat meer de rijkdom van de familie vertegenwoordigde, koos Cosimo dei Medici toch voor het ontwerp van Michelozzo.

Firenze-palazzo Medici Riccardi

de indrukwekkende voorgevel van het paleis

Het resultaat is een prachtig staaltje van Renaissance met klassieke kenmerken zoals de accentuering van de 3 verdiepingen. Hoe belangrijker de verdieping hoe hoger en hoe meer ze wordt benadrukt. In dit geval het gelijkvloers met de ruwere afwerking.

In 1659 kwam het paleis in handen van de familie Riccardi die het grondig liet verbouwen. Zo werd de voorgevel verlengd waardoor de oorspronkelijke verhoudingen een beetje verloren gingen.

Binnenplaats en Cappella dei Magi

Op het gelijkvloers bevindt zich de prachtige binnenkoer (cortile) met zijn arcades. Hierboven zie je verschillende medaillons met mythologische figuren alsook het symbool van de Medici familie.

Hier stonden ooit talrijke beelden maar helaas is er maar 1 overgebleven, namelijk Orpheus van de beeldhouwer Bandinelli uit 1520.

 

binnenkoer Palazzo Medici Riccardi

Via de binnenkoer kom je terecht in de Medici tuin, die veel soberder is dan de binnenkoer zelf.

Palazzo Medici Riccardi, giardino 2.JPG

De Medici tuin (foto Door SailkoEigen werk, CC BY-SA 3.0, Koppeling)

Op de 1ste verdieping bevindt zich de beroemde Cappella dei Magi die dienst deed als huiskapel van de Medici’s. Naast het origineel houten koorgestoelte van Michelozzo springen hier vooral de fresco’s van Benozzo Gozzoli in het oog, geschilderd rond 1460.

Cappella dei Magi-FIrenze-Palazzo Medici Riccardi

de prachtige fresco’s in de cappella dei Magi

Een ander hoogtepunt van het paleis is de galleria Luca Giordano, een spiegelzaal met een prachtig gedecoreerd gewelf geschilderd door Luca Giordano tussen 1682 en 1691.

Palazzo Medici Riccardi, Galleria di Luca Giordano.JPG
Door SailkoEigen werk, CC BY 2.5, Koppeling

Luca Giordano 009.jpg
Door Luca Giordano – The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202., Publiek domein, Koppeling

Ligging palazzo Medici Riccardi

Het paleis ligt op wandelafstand van de markt van San Lorenzo

Openingsuren en toegangstickets

Openingsuren:

  • dagelijks van 09.00 tot 17.00
  • woensdag gesloten

Toegangsprijs:

Museum:

  • volwassenen: €7,00
  • Kinderen jonger dan 18: gratis
  • Volwassenen tussen 18 – 25: €4,00

Museum + tijdelijke tentoonstelling

  • volwassenen: €10,00
  • Kinderen jonger dan 18: gratis
  • Volwassenen tussen 18 – 25: €6,00

Zin om het Medici Riccardi paleis met een Nederlandstalige gids te bezoeken dan kan dit via Getyourguide.com. Tijdens deze 2 uur durende rondleiding ontdek je familiegeheimen, samenzweringen en geheime liefdesrelaties van deze beroemde familie. > meer info