Palazzo Pitti Firenze

Palazzo Pitti in Firenze

Palazzo Pitti is het enige koninklijke paleis in de kunststad Firenze. Het was ooit de woonplaats van de rijke bankierfamilies Pitti en De Medici en werd na de éénmaking van Italië residentie van de koninklijke familie.

Een bezoek aan dit paleis met zijn prachtig gedecoreerde appartementen, galerij van moderne kunst, verschillende musea en zijn prachtige tuin is dan ook een aanrader.

Tip! Het paleis is een toeristische trekpleister en vooral in de zomer kan de wachtrij nogal eens oplopen. Via Tickets.com kun je in het Nederlands je tickets online op voorhand kopen waardoor je tevens niet in de file hoeft te staan > meer info

Geschiedenis Palazzo Pitti

Het Palazzo Pitti werd tussen 1457 en 1466, naar een ontwerp van Brunelleschi, gebouwd door de familie Pitti. Deze rijke bankiersfamilie wilde een paleis bouwen in Firenze dat alle andere paleizen van Firenze zou overtreffen en dan vooral deze van de Medici familie.

Palazzo Pitti-ontwerp Brunelleschi

het ontwerp van Brunelleschi

Ironisch genoeg leidde het gigantische project tot het faillissement van de familie Pitti en kwam het onafgewerkte paleis in handen van Eleonora van Toledo, de echtgenote van Cosimo I (Dei Medici).

In 1549 kreeg Bartolomeo Ammanati de opdracht om het paleis verder af te werken. Hierbij werd het gebouw uitgebreid met twee vleugels. In de 1ste helft van de 17de eeuw werd de voorgevel verlengd tot 205 meter.

De Medici’s gebruikten palazzo Pitti als hun residentie tot en met 1737, daarna kwam het in het bezit van de Lotharingers. Na de éénwording van Italië werd het paleis door familieleden van de koning bewoond.

De binnenkoer van het paleis is één van de duidelijkste voorbeelden van Renaissance architectuur, gebaseerd op de Griekse en Romeinse architectuur.

binnenkoer Palazzo Pitti Firenze

binnenkoer Palazzo Pitti met amphitheater

Het paleis bevat nog steeds een groot aantal kunstwerken die deel uitmaakten van de privé collecties van de familie de Medici.

 

Belangrijkste zalen Palazzo Pitti

Palazzo Pitti is onderverdeeld in diverse musea die opengesteld zijn voor het grote publiek, met name:

De galleria Palatina

In 1828 werden deze vertrekken door Leopold II opgengesteld voor het publiek. Aanvankelijk kwamen de schilderijen uit de privé collectie van de Medici’s maar gaandeweg werden door de Lotharingers belangrijke stukken uit de Renaissance en Barok aangekocht en hier in onder gebracht.

Je vindt er werken van onder meer Titiaan, Tintoretto, Caravaggio, Rafaël, Botticelli, Perugino, van Dijk en Rubens.

Rubens zaal Palazzo Pitti Firenze

De galleria d’arte moderna

De galerij voor moderne kunst biedt in chronologische volgorde een zeer uitgebreid overzicht van de Italiaanse classicistische kunst uit het einde van de 18de eeuw tot begin 20ste eeuw. In 1922 werden hier de 1ste tentoonstellingsruimten voor moderne kunst geopend.

Het museo degli argenti

In de historische vertrekken van het zilvermuseum kun je de rijke decoratie van de voorbije eeuwen bewonderen. Illusionistische wandschilderingen uit de 17de eeuw, waardevolle tapijten en meubels sieren de inrichting.

Hier kun je naast een collectie van objecten in zilver en goudsmeedkunst ook uniek handwerk bewonderen, gemaakt uit hoorn, edele metalen en kristallen.

De galleria del costume

In deze zalen vind je een collectie historische en moderne kledij waaronder stukken van Valentino, Yves Saint Laurent, Armani en Versace.

De appartamenti reali

Deze luxueuze ruimtes dienden om de hoge gasten in onder te brengen. Pausen, koningen en hoge diplomaten verbleven hier.

Appartamenti Reali Palazzo Pitti Florence

De rijke inrichting met waardevolle meubelen, beelden, wandbekledingen en schilderijen biedt een mooi overzicht van de veranderende smaak van de kunst en architectuurstijlen in de loop der eeuwen.

Museo delle porcellane

Hier kun je de privé verzameling van porseleinen objecten van de Medici familie en de Lotharingers bewonderen.

Museo delle carrozze

In dit museum staan de historische rijtuigen tentoongesteld die gebruikt werden in het paleis, de meeste dateren uit de 18de en 19de eeuw.

Giardino dei boboli

Deze prachtige tuin staat sinds 2013 op de Unesco werelderfgoed lijst en was aanvankelijk de privé tuin van de familie de Medici.

Boboli tuinen Florence

het eilandje isolotto

Ze is uitgevoerd in Renaissance stijl met barokke elementen en bezit onder meer een wintertuin, een collectie beelden, fonteinen, een amfitheater en een theehuisje in rococo stijl.

Meer info over deze tuinen vind je in het artikel De Boboli tuinen in Firenze

Praktische informatie Palazzo Pitti

Ligging

Adres: Piazza dei Pitti


Openingsuren

Dinsdag – zondag: 08.15 – 18.50

Maandag gesloten

Toegangsprijzen

Een ticket heb je al vanaf €15 waarbij je niet in de file hoeft te staan, je ticket kun je op voorhand online bestellen via Tiqets.com (in het Nederlands) > meer info

Minderjarigen tot 18 jaar mogen gratis binnen.