Panettone Pandoro Kerst in Italië

Pandoro of Panettone: Een Italiaanse kersttraditie

Rond kerst barst de strijd in Italië weer uit rondom het kerstlekkernij: de pandoro of de panettone. Voor ons Nederlanders lijkt er niet veel verschil te zijn, maar daar denken de Italianen heel anders over. In deze blog leg ik je uit wat het voor lekkernij is en wat de verschillen zijn tussen de Pandoro en de Panettone.

Pandoro

Pandoro betekent letterlijk ‘’gouden brood’’. Het is een traditioneel kerstgebak dat afkomstig is uit Verona. Het heeft een karakteristieke stervormige dwarsdoorsnede en is bestrooid met poedersuiker. Dat geeft de cake een glinsterend en sneeuwachtig uiterlijk. Het recept voor Pandoro is eenvoudig. Het bestaat uit zachte, luchtige deeglagen verrijkt met boter en vanille. Pandoro is geliefd vanwege de subtiele smaak en lichte textuur. Vaak wordt het samen gegeten met een glas dessertwijn of prosecco.

Panettone

Panettone komt uit Milaan en is een bolvormig brood gevuld met gedroogd fruit, zoals rozijnen of sinaasappelschillen. Het deeg is ook licht en luchtig en is op smaak gebracht met vanille of citroensap. Panettone wordt traditioneel gebakken in hoge cilindervormige blikken, vandaar de kenmerkende koepelvorm.

De geschiedenis van Panettone gaat terug tot de Romeinse tijd, maar tijdens de Renaissance werd het pas echt populair. Volgens de legende werd Panettone voor het eerst gemaakt door een jonge bakker genaamd Toni. Hij gaf het als cadeau aan zijn werkgever. Het werd al snel een hit. De naam “Panettone” is afgeleid van het Italiaanse woord “panetto,” wat klein broodje betekent.

Panettone wordt ook gegeten met een glas dessertwijn, warme chocolademelk of ijs. Het is ook populair om dit te geven als cadeau tijdens de feestdagen.

Verschil tussen Pandoro en Panettone

Hoewel zowel Pandoro als Panettone hun oorsprong hebben in Noord-Italië en beide tijdens de kerstperiode worden gegeten, zijn er een paar duidelijke verschillen in smaak, textuur en hoe het eruit ziet. Terwijl Pandoro zich onderscheidt door zijn eenvoud en vanille-aroma, heeft de Panettone een rijke en fruitige vulling met een complex smaak.

Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat het beide een kersttraditie is. Ze brengen de warmte en gezelligheid van Italië mee. Je kunt ze zelf thuis bakken of kopen bij Italiaanse speciaalzaken of online.

Buon Natale!