Pantheon Rome toegang

Pantheon in Rome gaat entreegeld vragen voor toeristen

Vanaf binnenkort moeten bezoekers die de koepel van het Pantheon in Rome willen bewonderen, 5 euro betalen. Het iconische monument is daarmee de eerste kerk in de Italiaanse hoofdstad waarvoor entreegeld wordt gevraagd.

Pantheon binnenkort niet meer gratis

Het Pantheon in Rome gaat binnenkort geld opleveren voor de Italiaanse overheid. Het ministerie van Cultuur heeft namelijk een nieuw akkoord gesloten met het bestuur van de kerk en de museumsector. In dit akkoord staat dat toegang tot het Pantheon voortaan 5 euro gaat kosten voor toeristen, maar religieuze activiteiten blijven gratis toegankelijk. Inwoners van Rome en bezoekers onder de 18 jaar mogen het bijna tweeduizend jaar oude gebouw gratis blijven bezoeken, en tot 25 jaar kost een kaartje slechts 2 euro.

Geschiedenis van Pantheon

De geschiedenis van het Pantheon gaat terug tot de tweede eeuw na Christus, toen keizer Hadrianus het gebouw liet bouwen en het oorspronkelijk gewijd was aan alle Romeinse goden. Sinds de zevende eeuw vindt onder de beroemde koepel met het ronde gat de katholieke mis plaats. De koepel van het Pantheon is de grootste van Rome en was eeuwenlang zelfs de grootste betonnen koepel ter wereld. Sinds 1958 is La Défense in Parijs echter de grootste gewapende koepel ter wereld.

Miljoenen bezoekers voor Pantheon

Het Pantheon trekt jaarlijks veel toeristen naar Rome, waarvan er in 2019 meer dan 9 miljoen het gebouw bezochten. Tijdens de pandemie is er al een (gratis) reserveringssysteem ingevoerd, dat tot nu toe alleen in de weekeinden en op feestdagen verplicht was. Met het nieuwe akkoord zal de toegang tot het Pantheon geld opleveren voor de Italiaanse overheid en het bisdom van Rome. 70 procent van de opbrengst gaat naar het ministerie van Cultuur en 30 procent is voor het bisdom van Rome. Een deel van het geld zal naar de curie en dus naar de armen gaan, terwijl een ander deel zal worden gebruikt voor onderhoud aan het gebouw zelf en het verbeteren van het plein.

Ingang toegangsprijzen nog onduidelijk

Cultuurminister Gennaro Sangiuliano is voorstander van het verhogen van de toegangsprijzen tot de vele Italiaanse cultuurschatten, waaronder het Pantheon. In tegenstelling tot Florence en Venetië, waar al betaald moet worden voor toegang tot een kerk, is dat in Rome tot nu toe ongekend. Het Pantheon is echter een ‘geval apart’, aldus de aartspriester van de basiliek tegenover Italiaanse media. Het is niet de eerste keer dat er sprake is van betaalde toegang tot het Pantheon. In 2017 besloot de toenmalige minister van Cultuur Dario Franceschini ook al eens dat er betaald moest gaan worden voor toegangskaartjes, maar dat plan werd niet uitgevoerd vanwege een voortijdige regeringswissel. Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer de toegang betaald is, tot die tijd kun je nog gratis het Pantheon bezoeken. 

Gat Pantheon

Tags:
,