Panzanella – salade van brood en groenten

Panzanella is een typisch Toscaans gerecht dat vooral in de warme zomermaanden wordt gegeten. Het is van oorsprong een arm gerecht dat bereid werd met het overgebleven brood maar ondertussen is het uitgegroeid tot één van de bekendste Toscaanse streekgerechten.

panzanella

Basis voor dit gerecht is brood. Wie ooit al in Toscane geweest is zal weten dat het brood er zoutloos is, de reden is nog steeds niet duidelijk. Volgens de ene is het omdat de Toscanen de verhoging van de prijs van het zout niet wilden betalen en volgens anderen is het om de nogal gezouten kazen en charcuterie (salamie, hesp, …) te neutraliseren.

Benodigdheden (6 personen)

  • 2 tomaten, in kleine blokjes gesneden
  • 1 kleine komkommer in schijfjes gesneden
  • verse basilicum
  • extra vergine olijfolie
  • 1 kleine rode ui in schijfjes gesneden
  • een 8tal sneden oud wit brood

Bereiding

  • Doe de blokjes tomaat en schijfjes ui en komkommer in een kom en doe er de verse basilicum, gescheurd in stukjes, bij. Giet er de olijfolie over en breng op smaak met zout en peper. Schep alles goed om.
  • Snijd het brood in redelijk grote stukken en doe de helft ervan in een kom. Schep er de helft van het groentenmengsel over. Leg hierop de andere helft van het brood en daarop de rest van het groentenmengsel. Dek de kom af en zet ze in de frigo.
  • Neem na minimum een uur de kom uit de frigo en schep de panzanella om. Breng op smaak met zout, peper en olijfolie.

Dien dit gerecht op met een frisse witte wijn!