30 aug Pappa al pomodoro (brood- tomatensoep)
In de reeks Toscaanse gerechten komt deze keer een soep aan de beurt, namelijk pappa al pomodoro. Letterlijk vertaald tomatenpap. Pappa al pomodoro is feitelijk een arm gerecht waarbij het harde oude brood van enkele dagen, herbruikt wordt. Houd er rekening mee dat een soep voor Italianen niet is zoals de soepen die wij gewoon zijn in België en Nederland maar echte dikke soepen zijn. Mijn schoonmoeder noemt onze soepen dan ook bouillon.
Pappa al pomodoro kan zowel warm, lauw of koud worden gegeten en wordt in Toscane het ganse jaar als primo (hoofdschotel) geserveerd in de restaurants.
Benodigdheden (voor 4 personen)
- 1 grote blonde ui
- 2 stengels bleekselderij
- olijfolie extra vergine
- 2 teentjes knoflook
- 1 kg dikke verse tomaten
- 1 liter water
- 4 dikke sneden oud brood van ongeveer 1 cm dik zonder korsten
- 6 verse blaadjes basilicum
- zout en peper
- 1 grote pan of pot met dikke bodem
Bereiding:
- Hak de ui en de bleekselder in kleine stukjes en fruit beiden in de olijfolie in een grote pan gedurende een vijftal minuten op een middelhoog vuur.
- Voeg het teentje knoflook toe en bak alles samen nog ongeveer 1 minuut zodat alle geuren loskomen
- Ontvel, ontzaad en snijd de tomaten in kleine stukken en voeg ze vervolgens, samen met het water, toe aan het mengsel in de pan
- Laat alles zonder deksel circa 20 minuten zachtjes koken tot alles gaar is, vergeet niet om af en toe te roeren om aanbakken te vermijden
- Schep alles in een keukenrobot en mix het geheel, doe vervolgens alles terug in de pan en voeg brood, basilicum en peper en zout toe
- Laat de soep nog circa 10 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper en zout. Indien de soep te dik wordt voeg er dan wat heet water bij
- Dien de soep op en giet er nog wat extra vergine olijfolie over en eventueel wat gemalen parmezaan kaas