28 sep Patate al forno (aardappelen in de oven)
Geplaatst op 22:07h
in Toscaanse Streekgerechten
Patate al forno, letterlijk vertaald aardappelen in de oven, is één van mijn favoriete bijgerechten. Het is zeer simpel klaar te maken en bestaat uit simpele ingrediënten: aardappelen, rozemarijn, knoflook en rozemarijn.
Je vindt het in praktisch alle restaurants en het past uitstekend bij vleesgerechten zoals de bistecca alla Fiorentina (T bone steak), rosticciana (ribbetjes), tagliata di manzo (rundsvlees) of cinghiale (everzwijn).
Om nog meer smaak aan dit gerecht te geven kan parmezaanse of pecorino kaas worden toegevoegd.
Ingrediënten (4 personen)
- 6 grote aardappelen
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 teentje knoflook
- zout
- extra vergine olijfolie
- parmezaanse of pecorino kaas (eventueel)
Bereiding
- Schil de 6 grote aardappelen en snijd ze in kleine stukjes van ongeveer 1cm dikte
- verwarm de oven voor op 180°C op de stand hete lucht
- Verdeel de aardappelen op de bodem van een bakplaat en verdeel er de naaldjes van de rozemarijn over
- Snijd de knoflook in stukjes en strooi ze over de aardappelen
- Besprenkel de aardappelen royaal met olijfolie extra vergine en zout
- Roer de aardappelen door elkaar met 2 lepels
- Stop alles in de oven gedurende 20 minuten tot de aardappelen goudbruin zijn
Indien je de parmezaanse of pecorino kaas wilt toevoegen doe dan dit net voor je de schotel in de oven stopt.