Piazza della Signoria met Palazzo Vecchio en de Loggia dei Lanzi

Het plein Piazza della Signoria is samen met het plein Piazza del Duomo het belangrijkste plein van de stad Firenze. Belangrijkste monumenten die erop uitgeven zijn het Palazzo Vecchio, de Loggia dei Lanzi en er aangrenzend het museum Gli Uffizi. Sedert kort vind je er ook het museum van de modeontwerper Gucci (meer info).

Piazza della Signoria met het palazzo vecchio en de loggia dei Lanzi

Reeds in de 14de eeuw kwamen de burgers van Firenze hier bijeen om over politieke, sociale en economische aangelegenheden te spreken. De belangrijkste gebeurtenis die plaats had op het plein was ongetwijfeld de terechtstelling van Girolamo Savonarola op de brandstapel in 1498.

In de jaren tachtig werden onder het plein belangrijke vondsten gedaan uit de Romeinse en Etruskische periode en uit de Middeleeuwen. Even werd er aan gedacht om een groot gedeelte van het plein met glazen vloertegels te bedekken om op die manier de opgravingen aan het publiek te tonen.

Het project werd omwille van economische redenen en moeilijkheidsgraad al snel terug opgeborgen. Op een paneel dat zich bevindt voor de Chanel winkel vind je een plattegrond terug met een overzicht van de vondsten met bijhorende periode.

 

Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is één van de belangrijkste gebouwen van de stad en heeft, sedert de voltooiing in 1314, altijd dienst gedaan als stadhuis. Naast stadhuis is ook een gedeelte van Palazzo Vecchio ingericht als museum.

Binnenplaats: de wanden met afbeeldingen van steden zijn van de hand van Michelozzo ter ere van het huwelijk van Francesco I met Johanna van Oostenrijk, de centrale fontein met putto (engeltje) is een kopie van het origineel van Andrea del Verrocchio.

Sala dei Cinquecento: deze imposante ruimte werd en wordt nog steeds gebruikt als vergaderzaal, de inrichting is van de hand van Giorgio Vasari, ook wel bekend van onder andere  de overdekte wandelgang tussen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti.

De plafondschilderingen tonen belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad Firenze terwijl de wandschilderingen de militaire overwinningen van Firenze tegen Pisa en Siena weergeven.

Let ook op de middelste nis in de zuidmuur, het bevat het standbeeld “de overwinning” uit 1525 uitgevoerd door Michelangelo.

Studiolo: deze ruimte zonder vensters maar met geheime deuren was de studeerkamer van Francesco I en werd uitgevoerd door Giorgio Vasari. Op de wanden en het gewelf zijn afbeeldingen aangebracht uit de natuurwetenschappen, alchemie en kunst. In deze ruimte werden verzamelobjecten zoals edelstenen, mineralen en kostbaarheden uit de goudsmeedkunst bewaard.

Sala dei Gigli: De leliënzaal verwijst naar de goede betrekkingen met het Franse huis van Anjou dat als familiewapen het symbool van de lelie had. De fresco’s van Romeinse helden zijn van de hand van Domenico Ghirlandaio. Het centrale standbeeld Judith en Holofernes  is één van de meesterwerken van Donatello (rond 1455).

 

[otw_shortcode_button href=”https://www.getyourguide.nl/florence-l32/florence-palazzo-vecchio-toegangsticket-audiogids-t68021/?partner_id=K2CO81C&utm_medium=online_publisher&utm_source=desaevergunther%40yahoo.com&placement=other” size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Tickets bezoek aan Palazzo Vecchio online kopen[/otw_shortcode_button]

 

De Loggia dei Lanzi

Perseus

Perseus door Cellini

De Loggia dei Lanzi bevindt zich aan de rechterkant van het Palazzo Vecchio naast de Uffizi. Het werd gebouwd tussen 1376 en 1382 in gotische stijl en diende als plaats voor de aanstelling van de pas verkozen stadsheerser (signoria) in aanwezigheid van het volk op het plein Piazza della Signoria.

Pas vanaf 1500 werd de ruimte ingericht als openluchtmuseum met de tentoonstelling van sculpturen en beelden aan de hand van bekende kunstenaars. De bekendste beelden zijn Perseus van Benvenuto Cellini en de roof der Sabijnse maagden door Giambologna.

Boven de Loggia dei Lanzi is er een openluchtterras aanwezig die je enkel kunt bereiken via de cafetaria van de Uffizi.

 

 

Overige belangrijke paleizen

Il Tribunale della Mercanzia: De rechtbank van koophandel werd gebouwd in 1359 op de plaats waar het Romeinse openluchttheater ooit stond, resten van dit theater zijn nog steeds te zien in de zijgevel van het Palazzo Vecchio. Sedert 26 september 2011 is in dit paleis het museum van Gucci ondergebracht.

Palazzo Uggocioni: Dit paleis werd in 1550 gerealiseerd voor de Groothertog Uggocioni in laat Renaissance stijl. De Groothertog kreeg het voor elkaar dat de gevel van het paleis uitspringt ten opzichte van de aanliggende gevels en daardoor geaccentueerd word.

 

 

Standbeelden

De David van Michelangelo: Het belangrijkste standbeeld is ongetwijfeld de David van Michelangelo nabij de ingang van Palazzo Vecchio. Dit standbeeld is een kopie, het oorspronkelijke beeld is terug te vinden in de galleria dell’Accademia.

Judith en Holopherne: Het bronzen beeld is aan de hand van Donatello, gerealiseerd tussen 1455 en 1460. Het originele beeld bevindt zich in Palazzo Vecchio.

De Neptunus fontein: De Neptunus fontein werd gerealiseerd tussen 1563 en 1565 en was de eerste publieke fontein in Firenze. Het is tevens de grootste fontein in Toscane.