Piazzale Michelangelo in Firenze

Panoramisch zicht op Firenze vanuit Piazzale Michelangelo

Panoramisch zicht op Firenze vanuit Piazzale Michelangelo

Als je vraagt aan om het even welke inwoner van Firenze van waaruit je het mooiste zicht krijgt op Firenze dan zal deze je onmiddellijk antwoorden vanuit Piazzale Michelangelo. Vanuit dit panoramische terras krijg je een prachtig zicht op de belangrijkste monumenten van de historische binnenstad waaronder de klokkentoren en koepel van de kathedraal, de toren van het Palazzo Vecchio, de brug Ponte Vecchio, de klokkentoren van de kerk Santa Croce en het fort Belvedere met zijn vestingsmuren. Je krijgt tevens een mooi zicht op de heuvels die Firenze omsluiten.

zicht op de benedenstad en de vestingsmuren

zicht op de benedenstad en de vestingsmuren

Ligging en hoe te bereiken

Het plein ligt aan de rand van de stad maar is perfect te bereiken te voet vanuit het plein piazza Giuseppe Poggi. Je moet daarvoor wel een honderdtal trappen beklimmen tot aan het plein. Wie het nog lastiger wil kan de vroegere kruisweg nemen die kaarsrecht omhoog gaat naar het plein en vertrekt in de wijk San Niccolò. Je kunt ook de bus n° 12 nemen vanuit het plein Piazza Romana of de bus n° 13 vanuit piazza Giuseppe Poggi.

Geschiedenis

Het plein werd gebouwd in 1869 op bevel van Vittorio Emanuele I, de eerste koning van Italië. Firenze was immers in die periode de hoofdstad van Italië en om het prestige van de hoofdstad te verhogen werd beslist om enkele grote saneringswerken uit te voeren waaronder de afbraak van de stadsmuren, het aanleggen van de ring en de modernisering van de linker oever van de Arno. Het project werd toevertrouwd aan de architect Giuseppe Poggi naar wie het onderliggende pleintje genoemd werd.

Samen met de bouw van het plein werden ook de 8 km lange Viale dei Colli aangelegd tussen het plein Porta Romana en de brug Ponte San Niccolò. Tussen 1890 en 1935 liep er zelfs een tramlijn op de laan met stopplaats aan het plein Piazzale Michelangelo.

Bronzen reproductie van de David

Bronzen reproductie van de David

Het plein is gewijd aan de wereldberoemde kunstenaar Michelangelo, in het midden staat dan ook een bronzen reproductie van zijn David, samen met de 4 allegorieën van de Medicikapel. Tevens deel uitmakende van het project van architect Poggi is de loggia die zich aan de overkant van de straat bevindt. De loggia moest een museum worden waarin enkele belangrijke werken van Michelangelo werden tentoongesteld maar dit idee werd nooit gerealiseerd, momenteel is er een restaurant in onder gebracht.

Kerk San Miniato al Monte Firenze 01 (800x450)

De loggia

Romantisch bij zonsondergang

Veel verliefde koppeltjes zakken ’s avonds af naar het plein omdat het een nogal romantische sfeer oproept. Ben je dit stadium al voorbij dan kun je gewoonweg genieten van de mooie beelden die de verlichte benedenstad oplevert. Er is tevens een bar-restaurant met een buitenterras aanwezig dat zowel ’s middags als ’s avonds open is en natuurlijk ontbreken de kraampjes met souvenirs niet.

Kraampje met souvenirs

Kraampje met souvenirs

Op enkele honderden meters van het plein vind je de kerk Chiesa di San Miniato al Monte terug, één van de mooiste en belangrijkste kerken van Firenze.