Pienza

Pienza bevindt zich in de Regio Siena, meer bepaald in de vallei Val d’Orcia.

Het aanzicht van de stad is nog steeds dit van 1462, toen Paus Pius II van zijn geboortestad de ideale renaissancestad wilde maken. Voor deze gelegenheid werd de stad, voorheen Corsignano, de naam Pienza toevertrouwd wat letterlijk betekent stad van Pius.

De opdracht werd toevertrouwd aan de Florentijnse architect en beeldhouwer Bernardo Rossellino die de kathedraal, het pauselijke paleis en het stadhuis ontwierp. Het ontwerp voor de ideale stad werd echter nooit volledig gerealiseerd.
Sedert 1996 behoort het historisch centrum tot het UNESCO werelderfgoed.

Bezienswaardigheden Pienza

De belangrijkste monumenten in Pienza staan allemaal opgesteld langs Piazza Pio ofwel het centrale plein, met een trapeziumvormige plattegrond verdeeld in rechthoeken.

Duomo di Pienza: De dom wordt ook wel de basiliek of de kathedraal van Santa Maria Assunta genoemd. Hoewel de kerk één van de hoogtepunten is van de Renaissance architectuur zijn er toch kenmerken van de Franse Gotiek terug te vinden zoals het sterk hellende dak en het centrale medaillon in het fronton.

De voorgevel in Renaissance stijl is volledig opgebouwd uit travertijn terwijl het interieur van de kerk dan weer grotendeels in gotische stijl is uitgevoerd.

Palazzo Piccolomini: Dit paleis werd gerealiseerd vanaf 1459 en is geïnspireerd op het palazzo Rucellai in Firenze, ontworpen door Leon Battista Alberto, de leermeester van Bernardo Rossellino. Het paleis is volledig opgebouwd uit natuursteen, heeft een rechthoekig grondplan en bevat 3 verdiepingen.

Het paleis heeft een prachtige binnenkoer met overdekte gallerijen en een tuin van waaruit je een indrukwekkend zicht hebt op de vallei Val d’Orcia.

Ingangsticket: Om het paleis te bezoeken moet je betalen. Een ticket kun je ter plaatse kopen maar ook reeds op voorhand online via tiqets.nl > meer info

Palazzo Vescovile: Dit paleis wordt ook wel Palazzo Borgia genoemd, naar de kardinaal Borgia Rodrigo (de latere paus Alexander VI) die er in de 15de eeuw zijn woonplaats had.

Het paleis is opgebouwd in een sobere renaissance stijl en bevat 3 verdiepingen. Aan de kant van de straat corso del Rossellino zijn de medaillons van de familie Borgia te bezichtigen. Momenteel is er een museum in gehuisvest.


Palazzo Comunale: Dit paleis doet dienst als het stadhuis. Het paleis is ontworpen door de architect Bernardo Rossellino maar werd grondig aangepakt in de 19de eeuw.

De voorgevel is opgebouwd uit travertijn met op het gelijkvloers een open arcade steunende op kolommen met ionisch kapiteel. De 1ste verdieping heeft 4 raamopeningen uitgevoerd in neo gotische stijl, wat toch wel vreemd aandoet en niet overeenkomt met het originele projekt.

In het interieur en meer bepaald in de raadzaal, is een affresco schildering van de Senese school aanwezig die de Madonna met kind voorstelt, samen met de patroonheiligen van de stad Pienza.

 

Streekprodukten Pienza

Pienza is bekend om zijn  schapenkaas, Pecorino genaamd, te verkrijgen in verschillende vormen en rijpheid. Aanraders zijn de pecorino stagionato in barriques en de pecorino stagionato in grotta.

Bij de 1ste wordt de kaas te rijpen gelegd in eikenhouten vaten, bij de 2de in een grot of kelder.

 

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/searchresults.html?city=-124713&aid=2319783&no_rooms=1&group_adults=1″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk vakantiehuizen in en rond Pienza[/otw_shortcode_button]