Pietrasanta Piazza Duomo

Pietrasanta aan de Toscaanse kust

Aan de Riviera della Versilia, in het Noorden van de Toscaanse kust, vind je een klein maar elegant stadje terug waar de productie van marmeren sculpturen een zeer belangrijke activiteit is. Per 1200 inwoners heb je hier namelijk een kunstgalerij.

Pietrasanta Toscane

één van de vele kunstgalerijen in Pietrasanta

Natuurlijk is de rol van de nabije marmergroeves waar het witte Carrara marmer vandaan komt hierin cruciaal. Ook de wereldberoemde Michelangelo logeerde in Pietrasanta wanneer hij zijn marmer voor zijn bekendste creaties eigenhandig in de groeves kwam uitzoeken.

Ieder jaar stelt een kunstenaar zijn sculpturen in het stadje tentoon. Toen wij er de laatste keer waren was het de beurt aan de Italiaanse kunstenaar Fabio Viale.

Pietrasanta Toscane

Kunstwerk van Fabio Valle met op de achtergrond de 14de eeuwse duomo en de klokkentoren uit de 16de eeuw

Pietrasanta Toscane

Pietrasanta Toscane

Pietrasanta Toscane

De belangrijkste monumenten staan opgesteld langs het mooie grote plein Piazza Duomo. Hier vind je de dom in Romaans gotische stijl in witte marmer met bakstenen klokkentoren, de Romaanse Sint Augustijn kerk, het theater en de bibliotheek. Vanuit het plein zie je in de hoogte overblijfselen van het kasteel Rocca di Sala.

Pietrasanta Piazza Duomo

Het centrale plein Piazza Duomo

De Romaanse Sint Augustijn kerk met barokke toren met ernaast de steile weg naar het kasteel

Pietrasanta Toscane

Gezellige terrasjes op het plein Piazza del Duomo

Houd je van architectuur en sculpturen dan kun je terecht in het MuSA of in het museo dei Bozzetti

Markten in Pietrasanta

wekelijkse markten

Op donderdag kun je op het plein Piazza dello Statuto terecht voor de wekelijkse markt waar je naast voeding vooral kledij terugvindt.

Op zaterdagochtend kun je op het plein Piazza Crispi naar de wekelijkse boerenmarkt waar je wijn, groenten, fruit en allerlei delicatessen rechtstreeks van de boeren kunt aankopen.

Maandelijkse markten

Ook op het plein Piazza del Duomo is er heel wat activiteit: iedere 1ste zondag van de maand de antiekmarkt Antichità in Piazza en elke 2de zondag van de maand La domenica dei mestieri waarbij kunstenaars hun creaties verkopen.

In de buurt van Pietrasanta

Of je nu cultuur zoekt of een gezellig dagje op het strand dan moet je niet ver zoeken. Voor cultuur kun je terecht in Massa, Camaiore of het iets verdergelegen Lucca.

Voor strand kun je terecht in het mondaine Forte dei Marmi, Marina di Pietrasanta, Lido di Camaiore of het iets verder gelegen Viareggio (meer info over Viareggio). Vanuit Viareggio kun je zelfs te voet of met de fiets naar Forte dei Marmi langs de mooie boulevard waarlangs ook een fietspad loopt.

Lido di Camaiore boulevard

De brede boulevard

Een mooi breed zandstrand verbind deze 4 badplaatsen met elkaar. Langs de brede boulevard vind je heel veel winkeltjes, gezellige caféetjes en restaurants. Bij sommige restaurants staan zelfs tafels opgesteld op het strand waardoor je dus dichter bij de zee zit.

Lido di Camaiore

Het brede zandstrand van Lido di Camaiore

Heb je zin in een dagje strand dan kun je enkele ligzetels met parasol huren. Let wel op want de prijzen zijn nogal verschillend en gaan van €17 tot €50. Het duurst is Forte dei Marmi omdat hier veel bekende Italianen naartoe gaan.

Betaal je liever niet dan kun je terecht op de vrije stranden (spiaggia libera) maar houd er rekening mee dat het hier nogal druk kan zijn aangezien deze stranden niet zo groot zijn. Ze zijn ook wel aangeduid in het Engels met free beach.

Praktische informatie

Ligging: Pietrasanta ligt aan de voet van de bergketen Alpi Apuane en behoort tot de regio Lucca. Het ligt op een half uurtje van Lucca en Pisa en op 100 km van Florence.

Parkeerplaatsen: Er zijn voldoende parkeerplaatsen aan de rand van het stadje, de meeste gratis.