Pisa

Inleiding

De stad Pisa is de hoofdstad van de Provincie Pisa, ze wordt doorkruist door de rivier de Arno en wordt begrensd door de “Valdarno inferiore” en de bergen “monti Pisani” in het Noorden. Pisa kende zijn economisch hoogtepunt in de 12de en 13de eeuw wat resulteerde in de bouw van talrijke monumenten zoals onder ander het prachtige Campo dei Miracoli.

Pisa is dus vooral bekend om zijn scheve toren maar Pisa bezoeken enkel om de wereldberoemde toren te bekijken is de stad oneer aandoen. Pisa heeft veel meer te bieden dan enkel zijn “Torre di Pisa”. Er is onder andere het prachtige Campo dei Miracoli, de historische universiteit, de botanische tuin…

Pisa is tevens de geboorteplaats van de wereldberoemde sterrenkundige en fysicus Galileo Galilei (1546 – 1642) en was woonplaats van de chemicus Enrico Fermi (1901 – 1954).

Te bezoeken

[one_half]Campo dei Miracoli

Het Campo dei Miracoli is natuurlijk het pronkstuk van Pisa. Het plein werd als geheel ontworpen en bestaat uit il duomo (de dom of kathedraal), il battistero (de doopkapel), il camposanto (de begraafplaats) en il campanile (de klokkentoren).

Il duomo Santa Maria Assunta: Met de bouw van de dom werd gestart in 1064 door de architect Buscheto in de typische Pisaans-Romaanse bouwstijl. Dat Pisa sterke contacten had met het Oosten bewijst het interieur met zijn Arabische puntbogen en Byzantijnse mozaïeken. Ongeveer een eeuw na startdatum werd de dom reeds uitgebreid door de architect Rainaldo waarbij de voorgevel werd aangepast met zuilenrijen en blinde arcaden.

Il battistero: Met de bouw van het baptisterium (doopkapel) werd gestart in 1153 door de architect met de nogal vreemde naam Diotisalvi (god beschermt je). Het werd echter pas afgewerkt in de 14de eeuw door de gebroeders Pisano met de uitvoering van de loggia, de bovenverdieping en de koepel in gotische stijl. De doopkapel heeft een omtrek van 107 meter, een straal van 35 meter en een hoogte van 55 meter waardoor de kapel de grootste is van Italië.

Tip! Je kunt bij Tiqets.com online een ticket kopen voor bovenstaande monumenten, inclusief het sinopie museum en de heilige begraafplaats. Bovendien hoef je niet in de wachtrij te staan maar kun je direkt binnen > meer info

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]

La torre of il campanile: De wereldberoemde klokkentoren werd gebouwd in drie fasen. Omdat bij iedere fase opnieuw verticaal werd gebouwd om aldus de toren stabiel te maken, is de toren niet enkel scheef maar ook krom.

Met de eerste fase werd gestart in 1173 door de architecten – bouwmeesters Buonanno en Gugilmo. Reeds in 1178 na de verwezenlijking van de eerste drie verdiepingen begon de toren over te hellen. Omwille van de oorlog gevoerd met Genua en Firenze lag de bouw gedurende een eeuw stil.

De tweede fase begon dan ook in 1272 onder toezicht van de bouwmeester Giovanni di Simone en werd opnieuw stilgelegd in 1284, ditmaal omwille van stabiliteitsproblemen.

De derde fase startte uiteindelijk in 1372 waarbij de laatste verdieping werd toegevoegd.

Omwille van instortingsgevaar werd de toren voor het publiek gesloten tussen 1990 en 2001 en werd een grote renovatiecampagne opgestart. Tijdens deze renovatie onder leiding van een groep experts, werd de inclinatie teruggebracht tot de situatie rond 1700 toen de overkraging 4 meter bedroeg.

Il camposanto: Il camposanto is een ommuurde begraafplaats die volgens enkele bronnen zou geconstrueerd zijn rondom een scheepslading van heilige grond van Golgotha, meegenomen tijdens de Vierde Kruistocht. De begraafplaats is gebouwd door de architect – bouwmeester Giovanni di Simone in 1278 in gotische stijl en wordt beschouwd als één van de mooiste begraafplaatsen van de wereld.

 

Overige monumenten:

  • Palazzo dei Cavalieri
  • Chiesa Santa Maria della Spina
  • Het fort Cittadella Vecchia
  • De botanische tuin Orto botanico di Pisa
  • Het museo nazionale di San Matteo

 

Evenementen

Pisa is zoals de meeste Toscaanse steden een levendige stad en dan vooral in de Zomer, tal van evenementen worden er dan ook georganiseerd. De belangrijkste zijn de volgende:
  • Regata storica di San Ranieri: Deze wedstrijd wordt ook wel de Palio di San Ranieri genoemd. Het betreft een roeiregatta tussen de vier historische wijken van de stad Pisa. Het gebeuren heeft jaarlijks plaats op 17 juni op de rivier de Arno. Volgens aloude traditie wordt de wedstrijd ingeleid met een parade in het historisch centrum van de stad.
  • Il gioco del ponte: Het gebeuren van deze historische wedstrijd is de Ponte del Mezzo. De bedoeling is om een kar in het kamp van de tegenstander te duwen. De wedstrijd wordt voorafgegaan aan een parade waarbij maar liefst 710 figuranten en 41 paarden deelnemen. Allen uitgedost in middeleeuwse klederdracht. De wedstrijd heeft jaarlijks plaats op de laatste zaterdag van Juni.
  • La luminara: Op 16 Juni wordt het historisch centrum van Pisa ’s avonds verlicht door zo’n 100.000 olielampjes dewelke de talrijke palazzi, kerken, torens, bruggen en de rivier de Arno een middeleeuws karakter bezorgen. Op de pleinen en langs de straten van het historisch centrum bieden handelaars en commercianten handgemaakte produkten, drank, eten en dergelijke aan. Het feest wordt rond 23.30 afgesloten met een spektakel van vuurwerk.

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/pisa.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk de aanbiedingen van de hotels in Pisa[/otw_shortcode_button]

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst Toerisme Pisa – Ufficio di Turismo

Adres: Palazzo Mosca – Lungarno Gambacorti

Openingsuren: 10.00-18.00

Telefoon: (0039) 050 910 789

Email: turismo@comune.pisa.it

Website: www.comune.pisa.it (enkel Italiaans)

 
Pisa bezoeken met de fiets? Heb je geen zin om te wandelen en bezoek je liever de stad met een fiets dan kan dit via Baja Bikes. Gedurende deze 3 uur durende fietstocht bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden van Pisa en dit zelfs met een Nederlandstalige gids > meer info