Pistoia

decor van de Giostra dell'Orso - foto door eventiefoto.it

Historische steekspel Giostra dell’Orso op de Piazza del Duomo – foto door eventiefoto.it

Pistoia is niet zo bekend bij de toeristen maar is zeker een bezoek waard omwille van zijn mooie historische centrum met prachtige paleizen en kerken. Het belangrijkste plein van de stad is Piazza del Duomo waar il duomo (dom of kathedraal), il battistero (het baptisterium), il campanile (klokkentoren) en het bisschoppelijk paleis Palazzo dei Vescovi zich bevinden.

Pistoia is tevens ideaal gelegen als uitvalsbasis om andere bezienswaardigheden te bezoeken zoals de kunststeden Lucca en Firenze, het gebergte Montagna Pistoiese met de skigebieden Abetone en Cutigliano en de kuuroorden Montecatini Terme en Monsummano Terme.

Pistoia is ook vooral bekend voor zijn bloemen- en plantenindustrie en dit sedert 1859. Overal buiten het centrum vind je dan ook serres met planten en bomen. In Pistoia bevindt zich tevens de treinbouwer Ansaldobreda, bouwer van de in opspraak gekomen Fyra hogesnelheidstreinen.

 

Ligging en hoe te bereiken

Met de auto: Pistoia ligt in het midden van Lucca en Firenze op ongeveer 40 km van beiden en is gemakkelijk te bereiken langs de autosnelweg A11 Firenze – Pisa Nord. Je kunt niet missen want in Pistoia is er slechts 1 afrit.

Met de trein: Enkel vanuit Firenze en Lucca vertrekt er op geregelde tijdstippen een rechtstreekse trein naar Pistoia. Vanuit Firenze ben je in 33 minuten in Pistoia en vanuit Lucca in 40 minuten. Kom je vanuit Siena of Pisa dan is het nogal een lange vermoeiende reis per trien met een overstap in Firenze, meer info vind je op de site van trenitalia.com

 

Bezienswaardigheden

Cattedrale di San Zeno: Met de bouw van de kathedraal die opgedragen is aan de heilige San Zeno, bisschop van Verona, werd reeds gestart in de 10de eeuw. Verschillende branden en een aardbeving zorgden er echter voor dat de kerk in de 14de eeuw en in de 16de eeuw grondig werd verbouwd en vernieuwd. De voorgevel dateert uit de 14de eeuw en is uitgevoerd in Romaanse stijl terwijl het schip met 3 beuken en de crypte dateert uit de 13de eeuw.

Duomo di pistoia, facciata 01

Het belangrijkste kunstwerk is het zilveren altaar van San Jacopo (Heilige Jacobus), de patroonheilige van de stad, dat uitgevoerd werd tussen 1287 en 1456 en waar de wereldberoemde architect Filippo Brunelleschi aan mee werkte.

Los van de kathedraal zien we aan de linkerkant de klokkentoren die gebouwd is in de 12de eeuw en een totale hoogte heeft van bijna 70 meter.

 • Adres: Piazza del Duomo
 • Openingsuren: dagelijks 08.30 – 12.30 en 15.30 – 19.00
 • Toegangsprijs: €2,00

 

752PistoiaBattisteroBattistero di San Giovanni in Corte: De doopkapel bevindt zich recht tegenover de kathedraal en werd gebouwd tussen 1303 en 1361 in gotische stijl door de architect Nicola Pisano.

De 40 meter hoge doopkapel valt op door zijn achthoekige vorm, zijn koepel en de afwisseling van witte en groene marmer en wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van Toscaanse gotiek met invloeden van Siena, Firenze en Pisa.

 • Adres: Piazza del Duomo
 • Openingsuren: dinsdag tot vrijdag: 10.00 – 13.00 en 16.00 – 19.00; zaterdag en zondag: 10.00 – 13.00 en 15.30 – 19.30
 • Toegangsprijs: gratis

 

Palazzo dei Vescovi: Dit paleis dat gedurende 8 eeuwen onderdak gaf aan de bisschoppen, werd gebouwd rond het jaar 1000. Het paleis had aanvankelijk het aanzien van een versterkt paleis maar werd rond 1100 grondig verbouwd in het elegante paleis dat we nu nog steeds kunnen aanschouwen.

Sedert enkele jaren zijn de kelders van het paleis opengesteld voor het publiek, je kunt er ondermeer resten van een Romeinse steenbakkerij, Etruskische graven en vroegchristelijke sporen terugvinden die vrij gekomen zijn gedurende de recente archeologische opgravingen.

 • Adres: Piazza del Duomo
 • Openingsuren: dinsdag, donderdag en vrijdag: 10.00 – 13.00 en 15.30 – 17.00
 • Toegangsprijs: €4

741PistoiaPalDeiVescovi

 

Ospedale del Ceppo: Dit antieke hospitaal dateert uit de 13de eeuw en is daarmee één van de oudste ziekenhuizen van Toscane. Volgens een legende zou op deze plek in de winter spontaan een boomstam (ceppo) zijn beginnen bloeien na de verschijning van Maria die deze plaats aanwees voor de bouw van een hospitaal. Een meer realistische verklaring is dat de naam zou zijn afgeleid van de holle stronk waarin aalmoezen voor de bouw van het hospitaal werden opgehaald.

709PistoiaOspedaleDelCeppo

Het ziekenhuis bezit op het gelijkvloers een 16de eeuwse loggia naar voorbeeld van het ospedale degli innocenti in Firenze, met een prachtige fries in geëmailleerd aardewerk van de hand van het Florentijnse atelier van Giovanni della Robbia.

Tussen 1666 en 1839 was er in het hospitaal een afdeling Chirurgie aanwezig die vooral populair was in de 18de eeuw. Door de steeds mindere interesse en de te felle concurrentie van de Universiteit van Firenze werd in 1839 de opleiding stopgezet. In het museum Ferri Chirurgici dat ondergebracht is in één van de oude operatiezalen, kun je nog gereedschap uit de 17de en 18de eeuw bewonderen.

 • Adres: Piazza Papa Giovanni XXIII
 • Openingsuren: dagelijks 10.00 – 17.00
 • Toegangsprijs: €8

 

Chiesa di San Giovanni Fuorcivitas: Deze kerk, gewijd aan de heilige Johannes de Doper, werd gebouwd in de 12de eeuw in Romaanse stijl buiten de stadsmuren. Vandaar het bijvoegsel Fuorcivitas (buiten de stad). In de 14de eeuw werd de kerk uitgebreid met ondermeer de prachtige witte en groene marmerbekledingen aan de zijgevels, de hoofdgevel werd echter nooit afgewerkt omwille van economische redenen.

793PistoiaSGiovanniFuorcivitas

In het interieur zijn enkele belangrijke kunstwerken te bewonderen waaronder de doopvont en de marmeren preekstoel van Giovanni Pisano, de polyptiek van Taddeo Gaddi uit 1353 en het geëmailleerde terracotta beeld van La Visitazione van Lucca della Robbia uit 1445. Het zou het eerste voorbeeld zijn van terracotta beelden die voorzien zijn van een laag email, voorlopig nog monochroom.

 • Adres: Via Cavour
 • Openingsuren: dagelijks 08.00 – 12.30 en 15.30 – 19.00
 • Toegangsprijs: gratis

 

Basilica della MadonnaBasilica della Madonna dell’Umiltà: De huidige basiliek, gewijd aan de Heilige Maagd, werd gebouwd tussen 1495 en 1579 in Renaissance stijl. Aan de bouw werkte de beroemde architect Giorgio Vasari mee die de 59 meter hoge koepel voor zijn rekening nam. Het interieur van de basiliek bestaat uit 6 rijk versierde kapellen met altaar.

 • Adres: Via della Madonna
 • Openingsuren: dagelijks 08.00 – 12.30 en 15.30 – 19.00
 • Toegangsprijs: gratis

 

Evenementen

Giostra dell’orso: Ter ere van de patroonheilige San Jacopo wordt sedert 1947 op 25 Juli op het plein Piazza del Duomo het historische steekspel Giostra dell’Orso georganiseerd. De wedstrijd wordt sedert de 13de eeuw georganiseerd maar pas in 1947 werd Piazza del Duomo plaats van het gebeuren en werd de naam Palio dei Berberi veranderd in Giostra dell’Orso waarbij Orso (beer) verwijst naar het stadssymbool en naar het doelwit dat de deelnemers moeten raken.

deelnemer giostra dellorsoDeelnemers aan het steekspel zijn de 4 wijken van het historische centrum die elk 3 afgevaardigden mogen opstellen, de wedstrijd zelf bestaat erin om zo snel mogelijk het doelwit (beer) in volle snelheid te raken.

Op 21 Juli, enkele dagen vooraf aan het gebeuren, wordt het beeld van San Jacopo dat zich in de kathedraal bevindt, een rode mantel aangedaan  en wordt de voorgevel van de kathedraal versierd met bloemen en fruit.

De wedstrijd zelf heeft ’s avonds plaats maar wordt ingeleid door een historische processie doorheen het historisch centrum waarbij alle deelnemers worden voorgesteld.

Een ticket kost €22,00 voor een zitplaats en €8,00 voor een staanplaats. Meer info vind je op de officiële site giostradellorso-pistoia.it

 

Pistoia Blues: Tussen 10 en 17 Juli wordt sedert 1980 jaarlijks het muziekfestival Pistoia Blues georganiseerd.Pistoia Blues Gedurende 7 dagen treden dan Internationale artiesten op op het plein Piazza del Duomo. Enkele namen die de revue gepasseerd zijn zijn BB King, Bob Dylan, Ben Harper, Lou Reed, Muddy Waters, Deep Purple en vele anderen.

In de rest van het historische centrum vind je overal kraampjes met pizza’s, broodjes, drank en andere specialiteiten. Meer info over het programma en prijzen vind je op de officiële website www.pistoiablues.com

 

Praktische informatie

toeristische dienst klein Dienst toerisme Pistoia: IAT Pistoia

 

  • Adres: Palazzo dei Vescovi – Piazza del Duomo
  • Openingsuren: 09.30 – 13.00 en 15.00 – 19.30
  • Email: pistoia@pistoia.turismo.toscana.it

overnachten klein Overnachten in en rond Pistoia