Pizza eten in de ex gevangenis Le Carceri in Florence

ristorante_pizzeria_le_carceri_firenze

Wie een pizza of pastaschotel wil eten in een wel heel speciaal decor kan dit in Ristorante – Pizzeria Le Carceri in Florence. Het restaurant is namelijk gevestigd in een gedeelte van de historische gevangenis, genaamd Ex Penitenziario Le Murate. Van 1883 tot 1985 zaten hier dieven en criminelen opgesloten. Nog niet zo heel lang geleden dus. De gevangenissfeer is alleszins nog aanwezig. De muren staan volgeklad met allerlei teksten naar algemeen gebruik bij de gevangenen die er oneliners of poësie op schreven. De deuren van het toilet zijn nog de originele gevangenisdeuren en er hangen ook oude foto’s met beelden uit het gevangenisleven.

restaurant Le Carceri

Het restaurant beschikt tevens over een buitenterras dat uitgeeft op één van de 2 binnenkoeren van de ex gevangenis. Le Carceri heeft een uitgebreid menu met keuze uit verschillende soorten pizza’s, vlees- en visgerechten, salades en huisgemaakte desserts. Aangezien het restaurant ook Enotheek is heb je tevens een ruime keuze aan wijnen en bieren.

 

porta le murate

oude gevangenisdeur

Zoals reeds boven aangehaald bevindt het restaurant pizzeria Le Carceri zich in een gedeelte van de historische gevangenis Le Murate. Tot aan het einde van de jaren 90 lag het complex er nogal verlaten bij. In 2000 echter werd een project onder leiding van Renzo Piano gestart om de site te herwaarderen en momenteel worden de laatste werken uitgevoerd.

De oude gevangenis herbergt onder andere winkeltjes, tentoonstellingsruimtes, residentiële woningen en 2 restaurants die ook als café en enotheek worden gebruikt, namelijk Caffé Letterario en ristorante pizzeria Le Carceri.

Een plaats die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Florence. Wil je ’s avonds iets eten op het buitenterras vergeet dan niet voordien te boeken want anders kun je nogal lang in de wachtrij staan.

Locatie: Piazza Madonna della Neve 3 – 50121 Firenze (google map)

Website Le Carceri (enkel in Italiaans) met onder andere menu met prijzen: Le Carceri