pizzeria Simbiosi Firenze

Pizzeria Simbiosi in Firenze

Een beetje aan de rand van het historisch centrum, op korte afstand van de kerk van San Lorenzo, bevindt zich een heel speciale pizzeria. Er worden namelijk enkel biologische streekproducten gebruikt, de pizzeria heet SimBIOsi waarin dus duidelijk het woord bio is in verwerkt.

De dubbelzijdige naam slaat op het feit dat de pizzeria probeert om een simbiose te vinden tussen de natuur en het biologische. Hier dus geen massaproductie maar enkele producten van kleine handelaars en dan nog van in de buurt (in het Italiaans prodotti a km zero).

De pizzeria is er nog maar sedert 2015 maar heeft al een serieuze reputatie opgedaan. We waren er al enkele malen gepasseerd maar hadden nog geen tijd gevonden om er dus ook eens te gaan eten. Het bleek een goede keuze want de pizza is er heerlijk, bovendien heb je naast de traditionele pizza’s ook keuze uit een aantal combinaties die je in geen enkele andere pizzeria aantreft: pizza met zongedroogde tomaten en pistache noten, pizza met worst, olijven en chicorei.

pizza met gedroogde tomaten en pistache noten

pizza met worst, olijven en chicorei

Iedere dag is er een ander soort pizzadeeg dat je tegen een meerprijs van €1 kunt proberen: onder andere deeg van Kamut en deeg van diverse soorten van graan.

Naast pizza staan er verder diverse salades, lasagne, parmigiano, rundstartaar en een kaasovenschotel op het menu. Als starter kun je kiezen uit de typische bruschetta, een bord van charcuterie, kaas of een mix van beiden, burrata (kaas uit zuid Italië) en Parma ham.

Het interieur is zeer trendy met een open keuken waar je de pizzaiolo de pizza ziet bereiden, de bediening gebeurt door jonge twintigers (misschien wel de eigenaars) die alles in het werk stellen om de gasten zo vriendelijk mogelijk te bedienen en zo goed mogelijk te laten eten.

Dat alles bio is wordt meermaals onderstreept, zelfs de bieren zijn artisanaal gemaakt en naast het overgrote deel aan Italiaanse zijn er ook enkele Belgische en Duitse te verkrijgen.

Op voorhand boeken is noodzakelijk aangezien het groeiende succes bij zowel de lokale bevolking als de toeristen. De pizzeria is zowel open voor lunch als voor dinner, voor lunch is het iets gemakkelijker om een tafel te kunnen bemachtigen, ook als je niet geboekt hebt. Voor de Italianen is het immers nog altijd heilig om een pizza enkel ’s avonds te eten.

Boeken kan je rechtstreeks maar ook via tripadvisor, quandoo en the fork. Heb je geen plaats kunnen bemachtigen maar wil je toch proeven van deze pizza’s dan kun je nog altijd opteren voor een meeneempizza, ook hier is bestellen op voorhand een must.

Naast de pizzeria is er een restaurant aanwezig dat door dezelfde eigenaars wordt uitgebaat en dat dezelfde naam draagt en hetzelfde principe hanteert, namelijk enkel biologische producten.

Praktische informatie

Pizzeria Simbiosi bevindt zich in Via de’ Ginori 58r (rood)

Openingsuren:

  • lunch: van 12.00 tot 15.00
  • dinner: van 18.00 tot 22.30

Prijzen:

  • pizza: tussen de €6,50 en €10,00
  • salade: €8,00
  • lasagne en parmigiano: €9,00
  • voorgerecht: tussen €5,50 en €12,00

Tafel reserveren:

  • Via telefoon op +39 055 064 0115
  • Online via thefork, quandoo of tripadvisor

Officiële website www.simbiosi.bio