Podere Cerale: een oase van rust

De heuvelstreek Colline Metallifere is de grootste zone van de zogenaamde Toscaanse Antiappenijnen en strekt zich uit over de regio’s Grosseto, Pisa, Siena en Livorno. De streek was reeds gekend door de Etrusken omwille van zijn rijk aanbod aan ertsen waaronder aluin en pyriet maar het was tussen de 2de helft van de 19de en de 20ste eeuw dat de streek een boom kende met de ontginning van borax.

De prachtige streek van de Colline Metallifere

De prachtige streek van de Colline Metallifere

De streek is echter ook bekend als één van de weinige plekken ter wereld waar groene energie wordt opgewekt door middel van geothermie. Op veel plekken zie je dan ook stoom uit de bodem van de aarde opspuiten. Geïnteresseerden kunnen terecht in het Museo della geotermia in Larderello of in het Parco delle Biancane waar je het grootste aanbod aan geisers hebt.

Logeren in een oase van rust

De buurt is omwille van zijn prachtige natuur en unieke karakter uitermate geschikt voor individuele of groepswandelingen. Een ideale startplaats is Podere Cerale, een oude rustieke boerenhoeve gelegen ten zuiden van Volterra, die wordt uitgebaat door Joep Otten en Jan Pieter Rondeltap. Joep en Jan Pieter kochten de vervallen boerderij in 2003 en restaureerden ze met zorg waarbij ze 6 gastenkamers toevoegden.

De oude boerenhoeve Podere Cerale in zijn omgeving

De oude boerenhoeve Podere Cerale in zijn omgeving

De kamers, genoemd naar de windsoorten, zijn eigenzinnig en persoonlijk ingericht en bieden allemaal een prachtig uitzicht op de unieke omgeving. 4 van de 6 kamers beschikken over een eigen toilet en douche op de kamer terwijl de andere 2 gebruik kunnen maken van het gezamenlijk toilet en douche in de gang.

van één van de slaapkamers

de eigenzinnige en persoonlijke inrichting van één van de kamers

sfeerbeeld van het interieur

de inkomhal

Op het gelijkvloers bevindt zich een loggia en een grote woonkeuken met open haard waar het lekker gezellig vertoeven is op een koude avond.

Uitgebreid aanbod aan wandelroutes

Joep en Jan Pieter kennen de buurt als hun eigen broekzak en je kunt hen dan ook alles vragen met betrekking tot bezienswaardigheden, wandelroutes, waar je het lekkerst eet, waar je de beste wijn en streekproducten koopt en nog veel meer. Bovendien zijn Joep en Jan Pieter zelf fervente wandelaars en hebben dan ook heel wat van de aanwezige routes in de buurt zelf getest, een aantal routes zijn zelfs door hen uitgezet.

Op ontdekkingstocht tijdens één van de wandelingen in de buurt

Op ontdekkingstocht tijdens één van de wandelingen in de buurt

De wandelroutes beperken zich niet alleen tot de buurt rond Podere Cerale maar ook rond de prachtige dorpen Volterra, San Gimignano en Suvereto. Bovendien zijn alle routes voorzien van een beschrijving en op GPS gezet en zijn er stafkaarten en wandelgidsen ter beschikking.

Om het de gasten zo comfortabel mogelijk te maken en van de Toscaanse sfeer te laten genieten bieden Joep en Jan Pieter vijfmaal per week een driegangenmenu aan waarbij ze zoveel mogelijk eigen produkten gebruiken zoals olijfolie van eigen oogst, vijgenconfituur van de eigen vijgenbomen en zelfgemaakte likeur van mirto (op basis van de bessen van de mirte). Natuurlijk wordt hierbij aan lange tafels in openlucht gegeten!

Heerlijk tafelen in open lucht onder de loggia

Heerlijk tafelen in open lucht onder de loggia

In de buurt

Podere Cerale bevindt zich op korte afstand van Volterra, San Gimignano, Siena en Massa Marittima. Iets verder bevinden zich de pittoreske dorpen Bolgheri, Suvereto, Montescudaio en Campiglia Marittima.

Vanuit Podere Cerale is het ongeveer een uur naar de kuststrook van Livorno met badplaatsen als Cecina, Donoratico, Rossignano Solvay, Marina di Bibbona, Populonia … Deze strook wordt algemeen beschouwd als de mooiste van Toscane.

Wil je je compleet laten verwennen door het warme zwavelhoudende water dat uit de vulkanische ondergrond van de Colline Metallifere komt dan moet je ongetwijfeld naar het Biolago di Sasso Pisano dat in 2013 geopend werd.

Praktische informatie

Adres: Podere Cerale 9 – 56044 Montecerboli (Pisa)

Website: www.poderecerale.com

Meer foto’s