Porchetta – geroosterd varken

Tijdens je vakantie in Toscane ben je op de plaatselijke markt of in de steden zeker en vast al de kraampjes met porchetta tegengekomen. Je herkent ze onmiddellijk door het varkentje, inclusief varkenskop dat uitgestald ligt op de toonbank.

porchetta (2) (800x411)

Porchetta is niet uitgevonden in Toscane maar het is wel een produkt dat nogal geliefd is bij de Toscanen. Porchetta wordt ook los verkocht maar het wordt vooral gegeten in een broodje (panino alla porchetta) onder de noemer van streetfood.

Voor de bereiding neemt men een varkentje van maximum 1 jaar oud met een gewicht van ongeveer 100kg. Na slachting en verwijdering van het bloed wordt het varkentje een tijdje in kokend water gelegd waarna alle varkenshaar verwijderd wordt. Vervolgens wordt het ontbeend, volledig geleegd en terug opgevuld met het vlees, zout, peper, look en verse kruiden waaronder rozemarijn en venkel.

broodje met porchetta

broodje met porchetta

Eens gevuld wordt het varken doorboord met een spie en opgebonden waarna het voor 2 à 5 dagen in een inox oven geroosterd wordt. Vroeger werden houten ovens gebruikt maar dit is door de Europese Unie verboden omwille van hygiënische redenen.

Er wordt aangeraden om de porchetta de dag zelf op te eten op kamertemperatuur omdat dan de aroma’s het meest tot hun recht komen. Volgens velen zijn de lekkerste delen het vet en de krokante korst wat feitelijk het vel van het varken is.

Op veel plaatsen in Toscane worden de sagra della porchetta gehouden waarbij een maaltijd op basis van porchetta op het menu staat. De belangrijkste sagra is ongetwijfeld deze van Monte San Savino nabij Arezzo die jaarlijks plaats heeft in september. Deze gemeente staat tevens vermeld in het guiness book of records omdat hier in 2010 een porchetta bereid werd van maar liefst 44,93 meter.

Langste Porchetta ter wereld

Langste Porchetta ter wereld