Praktische info: de afvalcontainers

Het lijkt misschien banaal voor velen maar er bestaan toch nog heel wat onduidelijkheden met betrekking tot het weggooien van afval in Italië.

Eerst en vooral is er geen huis aan huis ophaling zoals we dat in België gewoon zijn maar staan er verschillende afvalcontainers opgesteld op verscheidene plaatsen in de straat.

de recentste afvalcontainers

In bepaalde plaatsen worden die containers niet altijd geleegd en ontstaan er echte eilandjes van stinkend afval waar de plaatselijke bewoners af en toe eens het afval durven in brand te steken.

Deze ongelukkige situatie komt doordat de plaatselijke mafia een belangrijke rol speelt in de ophaling en de verbranding van het afval maar daarover hebben we het hier niet. Dit zijn toestanden die zich voornamelijk in het zuiden van Italië afspelen.

In Toscane en gewoonlijk ook in de rest van Italië wordt het afval gesorteerd in de juiste zakken die vervolgens in de afvalcontainer worden gegooid. Iedere zak en container hebben een andere kleur.

Dit principe geldt zowel voor de stad als voor dorpen en wordt ook meestal toegepast op de camping. Verblijf je tijdens je vakantie in een hotel of Bed and Breakfast dan zul je met het sorteren niet zo vlug worden geconfronteerd maar wel wanneer je een huisje, villa of appartement huurt of dus op een camping verblijft.

Gewoonlijk zijn er 5 containers:

  • carta: papier en karton
  • multimateriale leggero: plastiek verpakkingen zoals lege flessen, flacons, plastic bekers, yoghurt bekers, …
  • vetro: alles in glas zoals flessen, bokalen, potjes
  • organico: alle natuurlijk organisch afval zoals etensresten, planten, gras, …
  • non differenziato: dit is feitelijk alles wat niet in de bovenste categorieën past

Opmerking: het is mogelijk dat voor het gebruik van de container non differenziato een sleutel vereist is wat het onmogelijk maakt om daar afval in te deponeren. De bedoeling is om dus zoveel mogelijk te sorteren en sluikstort te vermijden. Enkel de bewoners hebben een sleutel waardoor iemand die niet uit de buurt is daar zijn restafval niet kan komen weggooien. Dit kan dus wel een probleem geven voor ons toeristen.

Sommige containers moet je openen met een luik waaraan een handvat hangt, anderen hebben een ijzeren stang onderaan waarop je met je voet moet duwen om het luik open te krijgen.

de oudere maar nog steeds meest gebruikte afvalcontainers in Toscane

de moderne afvalcontainers in het historisch centrum van Firenze

Ook al ken je geen woordje italiaans dan vormt dit geen probleem, op de meeste containers staan foto’s waarop aangeduid staat wat in de afvalcontainer mag.

Tenslotte: het kan gebeuren dat er geen plaats meer is in de afvalcontainers en er reeds zakken voor de container liggen. Leg zeker je afval daar niet bij want op sommige plaatsen staan camera’s die de nummerplaat van je auto fotograferen en je enkele maanden later een boete van rond de €180 thuis mag verwachten voor sluikstorten.

Het feit dat de afvalcontainer vol is is geen reden om er de afvalzak naast te leggen. De wet zegt dat je dan maar een andere afvalcontainer moet zoeken!!