Praktische info: de apotheek

De apotheek wordt in het Italiaanse farmacia genoemd, je vindt ze gewoonlijk in ieder dorp en in iedere belangrijke wijk van de stad. De openingsuren zijn van 09.00 tot 13.00 en van 15.30 tot 20.00, in steden zoals Firenze en dan vooral in het historisch centrum sluiten de apotheken niet over de middag.

??????????????????????

’s Avonds en ’s nachts is er altijd een apotheek open voor dringende gevallen, deze wordt de farmacia di turno genoemd en waar die zich bevindt is aangeduid op een bord in de vetrine van de apotheken van de naburige dorpen of wijken. Je kunt deze ook opzoeken op de website www.farmacieaperte.it. De apotheek zelf is omwille van veiligheidsredenen niet open en je dient aan te bellen. Het nodige geneesmiddel en het geld worden via een schuif of een dubbele deur doorgegeven.

Bepaalde geneesmiddelen krijg je enkel met behulp van het nodige doktersvoorschrift dat uitgeschreven wordt door de huisarts of in de kliniek. Sedert 2012 kun je kiezen tussen de normale medicijnen met merknaam en de goedkopere variante, vraag in het laatste geval naar la medicina generica.

Tot slot enkele Italiaanse woorden voor veel gebruikte medicijnen en ziektes of aandoeningen.

Nederlands

Italiaans

aspirine aspirina
pijnstiller antidolorifico
muntje tegen keelpijn pasticchina contro mal di gola
antibiotica antibiotico
koortswerend medicijn tachipirina
pleister cerotto
hoestsiroop sciroppo per la tosse
koorts febbre
pijn dolore
buikpijn mal di pancia
hoofdpijn mal di testa
misselijkheid nausea
overgeven vomitare
diarree diarrea