Hoe bestel je koffie in Italië

Praktische info: een koffie bestellen

Een koffie bestellen lijkt niet onmiddellijk het moeilijkste ter wereld, maar in een ingewikkeld land als Italië kan dit voor problemen zorgen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten koffies en je krijgt niet altijd wat je dacht te hebben besteld. In deze blog leg ik je uit hoe het zit met de koffie in Italië. 

Welke koffie drinken ze in Italië?

Caffè latte: koffie met melk

Cappuccino (met 2 p’s en 2 c’s): koffie met opgeklopte warme melk. Ik weet niet hoe ver de Italianen zijn met de havercuppu’s, maar die zou ik gewoon lekker achterwege laten. Italianen maken namelijk de lekkerste cappuccino’s. Wil je een beetje grammaticaal correct cappuccino bestellen, zeg dan: Vorrei due cappuccini. Cappuccino is namelijk enkelfout. Overigens is het een ontbijt drankje, dus bestellen Italianen dit niet na 11:00. Lees hier meer over de Italiaanse gebruiken.

Koffie in Italië

Espresso of caffè: kleine koffie. Vraag je een caffè dan krijg je dus een espresso. Hier gaat het vaak fout. Men denkt bij il caffè een zwarte koffie te krijgen, maar krijgt vervolgens een espresso. 

Caffè Americano: ook wel Americano genoemd, een espresso aangelengd met heet water. Dit is vaak wat men wil als je een gewone zwarte koffie wil bestellen. Vaak krijg je er een los kannetje heet water bij om de koffie zelf op gewenste sterkte te brengen. 

Caffè doppio: een dubbele espresso. Vaak denken mensen ook bij het bestellen van een doppio een lekker bakkie zwarte koffie te krijgen, maar een doppio is dus een dubbele espresso. Wel dus een bakkie zwart, maar wel een sterke. 

Caffè moccha: een espresso met een aroma bekomen door het branden van verschillende soorten koffiebonen.

Caffè affogato: een koffie met een bolletje ijs erin.

Caffè freddo: koude koffie maar aangezien in Italië de koffie ter plaatse wordt bereid bestaat deze uit een warme koffie waar ijs en suiker wordt aan toegevoegd. Ideaal voor in de zomer.

Koffie in Italië

Caffè lungo: een espresso waar 2 keer zoveel water aan toegevoegd is. De tijd van het water die door de koffie gaat is dus ook dubbel zo lang waardoor de smaak bitterder is dan een espresso, omdat in tegenstelling tot een espresso ook de mindere smaken van de koffie in het glas belanden.

Caffè corretto: een koffie (gecorrigeerd) met een scheutje sterke drank erin.

Caffè macchiato: een koffie (bevlekt) met een scheutje melk. Soms wordt gevraagd of het warme melk (macchiato con latte caldo) of koude melk (macchiato con latte freddo) moet zijn.

Caffè can panna: een espresso met slagroom.

Caffè ristretto: een kleinere espresso, er loopt minder water door de koffie waardoor de koffie sterker is van smaak. Met maximum 2 slokjes drink je de koffie dus uit. Enkel geliefd bij Italianen.

Caffè con schiuma: een mini cappuccino.

Wat kost een kopje koffie in Italië?

In Italië is de koffie niet duur. Zo’n 1,10 euro is de gemiddelde prijs voor een espresso. Een cappuccino is vaak net iets duurder. Elke keer als ik afreken, schrik ik in positieve zin weer van wat ik moet betalen. In Nederland kost een cappuccino namelijk al gauw 3,50 euro. In Italië is koffie heilig en behoort het echt tot een deel van hun cultuur. Tot voor kort was het zelfs de regel dat een koffie (espresso) niet duurder dan een euro mocht zijn, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Inmiddels ligt die prijs dus iets hoger, vanwege de inflatie.