benzinepomp Italië

Praktische info: tanken in Italië

Het kan misschien in eigen land iets doodgewoons blijken maar een probleempje geven wanneer je in het buitenland bent. Ten eerste is er de andere taal en simpele woorden zoals LPG kunnen al eens voor problemen zorgen.

Tankstations zien er in Italië hetzelfde uit als in België of Nederland maar er zijn toch wel enkele zaken waar je rekening dient mee te houden.

LPG is in het Italiaans GPL: hetzelfde product maar enkel een andere afkorting. Belangrijker is te weten dat je in Italië niet zelf GPL kunt tanken maar dat enkel een bevoegd iemand dit mag doen. Het syndroom van Italië om mensen geen verantwoordelijkheid te geven!

Heb je dus enkel een GPL tank houd er dan rekening mee dat je ’s avonds en op zondag weleens grote problemen kan krijgen. Tenzij je natuurlijk langs de autosnelweg tankt waar meestal een 24/24 uur service bestaat.

Enkel cash betalen: bijna alle betalingsautomaten bieden de mogelijkheid om met creditkaart of cash te betalen. Sommige benzinestations echter hebben doelbewust de mogelijkheid om te betalen met je creditkaart uitgeschakeld door het gleufje voor je kaart met plakband dicht te kleven.

de gleuf voor het geld aangeduid met banconote

De reden daarvoor is dat ze weigeren om de commissie te betalen die Mastercard, Visa, American Express, enz. vragen. Dit komt meer voor in het zuiden van Italië dan in de rest van Italië.

Er zijn nog een groot aantal verouderde betalingsautomaten in omloop die enkel Italiaanse creditkaarten ontvangen. Houd hier rekening mee en maak dat je altijd voldoende cash geld bij je hebt!

Dure benzine, diesel en LPG: houdt er rekening mee dat tanken in Italië het duurst is in Europa. Tank dus nog eens vooraleer je het land binnenkomt.

Tot slot: om zeker niet te missen geven we een vertaling van de meest gebruikte woorden met betrekking tot benzinestations

  • benzinestation = stazione di servizio of distributore (di benzina)
  • benzinepomp = pompa di benzina
  • diesel = diesel of gasolio
  • benzine = benzina
  • LPG = GPL
  • geldbriefjes = banconote
  • zonder lood = senza piombo
  • zelfbediening = self (naar het Engels) of fai da te