Inhoud.

 

Openingstijden van de banken.

De banken zijn open van 08.30 tot 13.30 in de voormiddag en van 15.00 tot 16.00 in de namiddag.

Op zaterdag en zondag en feestdagen zijn de banken gesloten.

 

Openingstijden van de postkantoren.

De postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag enkel open in de voormiddag van 08.30 tot 13.30.

Op zaterdag zijn ze open van 08.30 tot 12.00; op zondag en feestdagen zijn ze gesloten.

Officiële site van de post > Poste Italiane

 

Reizen met de trein

Reizen met de trein in Toscane is vooral minder betalen dan in Nederland of in België en dat houdt de volgende nadelen in:

 • minder comfort
 • kans op vertragingen
 • kans op overvolle wagons

Een treinrit is vooral aan te raden wanneer het korte afstanden betreft en er geen overstappen moeten gebeuren of voor een bezoek aan Firenze, het treinstation van Firenze is immers in het centrum van de stad.

Belangrijk! vooraleer je op de trein stapt is het verplicht om je ticket te laten afstempelen in een automaat dat zich aan het begin van het perron bevindt. Doe je dit niet dan riskeer je een boete.

Tip! voor korte treinritten kun je een treinticket kopen in een tabaccheria in het station (aangeduid met de letter T). Op die manier vermijd je files aan de loketten

Officiële site van de Italiaanse spoorwegen > Trenitalia

 

Busdiensten

In Toscane bestaan er zowel bus extraurbani als bus urbani. De eerste doen lange afstanden tussen de verchillende steden terwijl de andere enkel in de steden rijden.

Extraurbani:

Er bestaan verschillende maatschappijen die verschillende zones en trajecten aandoen, de meesten bieden een goede service aan, wees er vroeg genoeg bij om een ticket te kopen, vooral in het hoogseizoen, omdat er ook veel toeristen gebruik maken van deze diensten.

Voor een uitgebreide routebeschrijving kunt u terecht op de officiële sites van de volgende maatschappijen:

 • Sita: overal in Toscane > site
 • Autolinee Toscane: zone Mugello – Valdisieve en Chianti – Valdarno > site
 • Lazzi: zones Lucca, Pistoia en Valdarno > site

 

 Urbani:

 • Ataf: busdienst in Firenze > site
 • Train: busdienst in Siena > site
 • Compagnia Pisana Trasporti: busdienst in Pisa > site

 

Taxi’s

Pisa: Co.Ta.Pi: tel 0039 050 541 600, site

Firenze:  So.co.ta: tel 0039 055 42 42, site

Siena: Cotas: tel 0039 0577 49 222, site

Arezzo: taxiarezzo: tel 0039 0575 38 26 26, site

 

Luchthavens

Toscane heeft een 5tal luchthavens waarvan Firenze en Pisa ongetwijfeld de meest gebruikte zijn. Vooral Pisa is de laatste jaren populair door de aanwezigheid van de low cost maatschappij Ryanair. Hieronder vindt u de officiële websites

 • Peretola Firenze > site
 • Galileo Galilei Pisa > site
 • Grosseto > site

 

Busverbinding van Pisa airport naar Firenze centrum

Je kunt met de trein van de luchthaven van Pisa naar Firenze en omgekeerd, de treinrit duurt ongeveer anderhalf uur en er moet overgestapt worden in Pisa centrum. Sommige treinen vanuit Firenze hebben zelfs Pisa centrum als eindstation, daarna moet je de bus nemen naar de luchthaven. Een enkele reis kost minimum € 7,80.

Veel comfortabeler is de busdienst die Terravision aanbied tussen Pisa luchthaven en het treinstation Firenze Santa Maria Novella. Een ticket op de bus kost 7€ voor een enkele rit en 12€ voor een heen- en terugreis. Online kost een ticket 6€ voor een enkele rit en 10€ voor de heen- en terugreis. De prijs voor een enkele rit is lager dan de prijs van een treinticket en je hebt er bovendien de ongemakken van de treinreis niet bij.

Tussen 08.48 uur en 00.20 uur vertrekt er minimum één bus per uur vanuit Pisa luchthaven. Hetzelfde geldt voor Firenze S. M. N. tussen 03.40 uur en 21.00 uur.

Meer info en online boeken > Terravision

 

Electriciteit

De netspanning in Toscane bedraagt 220 Volt maar men gebruikt wel andere stekkers dan wij gewoon zijn in Nederland of België. Neem dus voor uw vertrek een riducteur mee of koop die ter plaatse in een electrozaak of mesticcheria.

 

Bellen naar een Italiaans nummer

Anders dan in België of Nederland valt de 0 (nul) niet weg na het internationale landnummer 0039. Dus als men bijvoorbeeld het nummer 055 480 123 wil bellen met een buitenlands toestel dan dient men het volledige nummer 0039 055 480 123 in te toetsen.

 

Handige tips

 • Controleer de prijslijst: Wanneer je een koffie, bier of dergelijke bestelt in een bar ga dan niet zomaar aan een tafel zitten of op het terras buiten. Het is namelijk zo dat de bars in de steden (en toeristische dorpen) er twee prijzen op nahouden namelijk een vaste prijs voor wie een consumptie neemt aan de toog en een variabele prijs voor wie neerzit. De prijs voor een consumptie aan een tafel kan wel 3 tot 4 keer zo duur zijn als de prijs aan de toog. Controleer dus eerst de prijslijst die uithangt aan de toog vooraleer neer te gaan zitten aan een tafel. Hetzelfde geldt immers voor een snelle hap over de middag.


 • Primo, secondo e contorno: Anders dan bij ons waar wij gewoonlijk “un piatto unico” of een volledige maaltijd serveren is dit in Italië opgedeeld in een “primo piatto, second piatto en contorno”. Eerst wordt een pastaschotel gegeten, daarna vlees of vis met groenten. Wees echter niet verbaasd wanneer je een secondo op basis van vis, kip of vlees neemt dat er geen groenten bij zijn. Dit is normaal en wens je groenten dan moet je er een contorno bijnemen. Een voordeel in Italië is dat je nooit van alles iets moet nemen. heb je bijvoorbeeld enkel zin in een pastaschotel en daarna groenten dan kan dit.


 • Zanzara tigre: Behalve in de wintermaanden tref je in Toscane de uit Afrika overgekomen mug genaamd de “zanzara tigre” aan. Dit is een zeer agressieve mug die de ganse dag door aanwezig is en je vakantie danig kan verpesten. Neem dus zeker de nodige muggenzalf mee in je handbagage of koop bij de apotheker het product “autan” aan en je zal geen last hebben.


 • Controleer altijd je rekening: Vooraleer je in een restaurant of in een bar de rekening betaalt moet je die altijd controleren. Zoals in iedere grootstad worden toeristen nog al eens graag in de zak gezet, in Toscane en dan vooral in Firenze is dit niet anders.

 

 • Toscaans brood is zoutloos: Het kan nogal een nare ervaring zijn wanneer je voor de eerste keer Toscaans brood proeft, het brood is namelijk zoutloos. Wens je toch brood met zout vraag dan bij de bakker of in de supermarkt naar “pane salato” of “pane Pugliese”.