Praktische informatie Firenze

Firenze is de mooiste stad van Toscane en lokt daarom ieder jaar een massa toeristen. Het is echter een Italiaanse stad en heeft dus ook heel wat praktische problemen zoals bureaucratie, het niet altijd correct verschaffen van de juiste informatie, vertraging van treinen en bussen, niet respekteren van openingsuren en last but not least profiteren van toeristen.

Met behulp van dit hoofdstuk kunt u zich heel wat kopzorgen en tijdsverlies besparen.

 

Het weer in Firenze.

Firenze wordt gekenmerkt door korte winterperiodes met gemiddelde temperaturen van rond de 8°C, de koudste maanden zijn December, Januari en Februari. De zomerperiode start rond Juni en eindigt rond September waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 40°C in Juli en Augustus. Door het feit dat Firenze in een dal ligt, wordt de stad niet geventileerd waardoor de warmte er blijft hangen. Het is dan ook aangeraden om in Juli en Augustus zoveel mogelijk binnenactiviteiten te doen zoals musea en kerken bezoeken. Neem alvast voldoende water met je mee want in een bar durven ze al vlug tot €2 vragen voor een flesje water van een halve liter.

De beste maanden om Firenze te bezoeken zijn April, Mei, September en Oktober omdat de temperaturen dan het aangenaamst zijn. Gemiddelde temperaturen liggen er rond de 26°C.

 

Stopcontacten.

In Italië tref je in grote mate verschillende types stopcontacten aan en nog in mindere mate de niet gestandardiseerde Europese. De Italiaanse hebben 3 gaten in plaats van de gewoonlijke 2. Dit heeft voor gevolg dat je ze niet kunt gebruiken voor je gsm oplader, haardroger, …

Neem daarom altijd een universele adapter op je stedentrip mee. Heb je die niet dan kan je die kopen bij de ferramento of mesticcheria, een winkel waar ze allerlei huishoudartikelen verkopen. (meer info)

 

Pane e coperto.

In de meeste restaurants wordt geen fooi verwacht, deze is inbegrepen in het begrip pane e coperto, letterlijk vertaald brood en bestek. Op de menu kaart staat dit altijd onderaan vermeld, meestal in kleine lettertjes. Het bedrag per persoon kan gaan van €1 tot €4 afhankelijk van de klasse van het restaurant. Houd er dus rekening mee om achteraf discussies met het restaurant te vermijden!

 

Muggenzalf.

Sedert een tiental jaren tref je in Firenze de uit Afrika afkomstige tijgermug aan, in het Italiaans zanzara tigre genoemd. Dit is een zeer agressieve mug die vooral overdag actief is en je bezoek aan Firenze danig kan verpesten.

In de apotheek en in de meeste warenhuizen kun je de muggenzalf Autan kopen die je de ganse dag beschermt tegen deze vervelende insekten. Voor kinderen is het aangewezen om Autan Junior te kopen. (meer info)

 

Dienst toerisme.

In Firenze kun je terecht bij het Ufficio turistico voor stadsplannen, openingsuren musea, kerken en paleizen , evenementen, … alsook voor het boeken van een hotel in het geval je dit nog niet hebt gedaan. In het historisch centrum zijn er drie aanwezig, de vierde bevindt zich in de luchthaven van Firenze.

Adressen:

Via Cavour 1rosso
Tel +39 055 290832/ 055 290833 – Fax +39 055 2760383
Openingsuren: maandag-zaterdag 8.30-18.30
website: www.firenzeturismo.it  – email: infoturismo@provincia.fi.it

Piazza Stazione 4
Tel +39 055 212245 – Fax +39 055 2381226
Openingsuren: maandag-zaterdag 8.30-19; zondag en feestdagen 8.30-14
website: www.comune.fi.it  – email: turismo3@comune.fi.it

Info Point Bigallo, piazza San Giovanni
Tel +39 055 288496
Openingsuren: maandag -zaterdag 9-19; zondag en feestdagen 9-14
website: www.comune.fi.it  – email: bigallo@comune.fi.it

Luchthaven “Amerigo Vespucci”, Via del Termine 1
Tel/Fax +39 055 315874
Openingsuren: dagelijks 8.30-20.30
website: www.firenzeturismo.it  – email: infoaeroporto@provincia.fi.it

 

Luchthaven in Firenze en vervoer naar de stad.

De luchthaven van Firenze heet Amerigo Vespucci en ligt in het Noorden van Firenze, in de zone Peretola.

Vanuit de luchthaven kun je naar Firenze met een huurauto, taxi of met de busdienst Volainbus (meer info).

Taxi: de rit kost je minimum €20, Tel +39 055 4242

Volainbus: veel goedkoper is de busdienst Volainbus aangeboden door de busmaatschappij ATAF, een ticket kun je op de bus zelf kopen en kost €5 voor een enkele rit en €8 voor een heen- en terugrit. Eindstation van de bus is het centrale treinstation Santa Maria Novella, tussen 06.00 en 23.30 vertrekt er ieder half uur een bus.

 

Parkeerplaatsen in Firenze.

Firenze bezoek je best zonder auto, het verkeer is er chaotisch en Firenze beschikt over een redelijk functionerend openbaar vervoersysteem. Je kunt de auto achterlaten op een parkeerplaats langs de straat of in een ondergrondse parkeerruimte waar je ongetwijfeld meer kans hebt om een plaats te vinden.

Laat je de auto achter langs de straat houd er dan rekening mee dat de zones met witte stroken voor buurtbewoners zijn en de zones met blauwe stroken betaalzones zijn voor iedereen.

De meest centrale parkings zijn

Santa Maria Novella – Piazza della stazione, uurtarief €3

San Lorenzo/ mercato centrale – Piazza del Mercato centrale, uurtarief €3

Beccaria – Piazza Beccaria, uurtarief €1,70

Stazione Binario 16 – Piazzale Montelungo, uurtarief €1,60 – dagtarief €20

Een volledige lijst van alle parkings vind je terug op de link overzicht parkeerplaatsen in Firenze

 

Ziekenhuizen.

Het meest centrale ziekenhuis is l’ospedale di S. Maria Nuova en bevindt zich in Piazza Santa Maria Nuova n° 1, op wandelafstand van de duomo.

Het grootste ziekenhuis in Firenze is l’ospedale di Careggi en bevindt zich in het Noorden van de stad (google map), er is een rechtstreekse buslijn n°14 tussen het centrale station Santa Maria Novella en het ziekenhuis van Careggi.

In dezelfde zone vind je de kinderkliniek Meyer terug, één van de beste kinderziekenhuizen van Italië.

 

Noodnummers.

Carabinieri (rijkswacht, politie) 112
Vigili del fuoco (brandweer) 115
Emergenza sanitaria (ziekenwagen) 118

 

Tickets voor musea in Firenze online boeken

Door vooraleer u vertrekt uw toegangstickets voor de musea in Firenze te boeken, bespaart u heel wat tijd en hoeft u niet gestresseerd in de file te staan. U kunt onder andere online tickets bestellen voor onderstaande musea:

  • Galleria degli Uffizi
  • Galleria dell’Accademia
  • Galleria Palatina
  • Museo del Bargello
  • Museo di San Marco
  • Museo Archeologico
  • Cappelle Medicee

Meer info met onder andere betrekking tot prijzen