Tijgermug Italië

Praktische tip: bescherm je tegen de agressieve tijgermug

Geüpdatet zomer 2023

Vanaf het einde van de jaren ’90 is een zeer agressieve mug in Italië aanwezig die je geen moment met rust laat. Overdag of ‘s nachts, voor de mug maakt het geen verschil uit. Deze mug heet in het Italiaans zanzara tigre (tijgermug) en is overgekomen uit Afrika.

Tal van maatregelen tegen de mug

Ieder jaar opnieuw worden er tal van maatregelen genomen tegen het uitbroeien van de eitjes van de tijgermug maar helaas wordt ook de tijgermug steeds resistenter en moeten er steeds nieuwe technieken en producten ontwikkeld worden.

In een stad als Florence waar de rivier de Arno middendoor stroomt, staan in praktisch alle restaurants die een terras hebben dat uitgeeft op de Arno, toestellen die de lucht benevelen met een voor de mensen onschadelijk gas waardoor de tijgermug op afstand blijft. Anderen gebruiken éénvoudigere systemen zoals kaarsen of spiralen op basis van citronella.

muggen spray tijgermug Italië

Ook grote belangrijke campings doen grote inspanningen om deze tijgermug te vermijden maar het is toch aangeraden om jezelf te beschermen tegen deze agressieve mug.

In de handel kun je citronella kaarsen, spiraaltjes kopen voor buiten die de muggen op afstand houden. Voor binnen kun je een Anti mug stekker kopen die je in de elektriciteit dient te steken.

Bovengenoemde methoden zijn praktisch wanneer je ter plaatse blijft maar wanneer je er op uit trekt kun je deze niet gebruiken.

Hiervoor zijn de sprays aangewezen die je op de ontblote lichaamsdelen aanbrengt. Heb je lichte kleren aan spuit de spray dan ook op deze kledij want de tijgermug steekt ook door lichte kledij!

armbandje tegen de muggen

De laatste tijd zijn ook meer en meer armbandjes in de handel verkrijgbaar die je bescherming geven gedurende 72 uur. Ze zijn tevens op basis van citronella en je kunt ze achteraf bijvullen. Of ze even doeltreffend zijn als de sprays laat ik in het midden.

autan spray muggen Italië

De producten die in Italië in de handel te koop zijn, heten Autan, Vape en Off en beschermen je gedurende zowat 8 uur. De laatste jaren is vooral Autan tropical populair waarmee men verwijst naar de globale klimaatverandering en Italië steeds meer en meer een tropisch klimaat aanneemt.

Deze producten kun je kopen in zowat alle supermarkten alsook in de apotheek (farmacia) waar je vraagt naar spray contro la zanzara tigre.

In Nederland en in België kun je deze ook kopen weliswaar onder een andere naam, bijvoorbeeld Care Plus, Jungle Formula, Azaron. Deze producten vind je ook bij Bol.com en kun je op voorhand online kopen

Gestoken, wat dan?

Ben je reeds meerdere keren gestoken door de tijgermug dan kun je de spray dopopuntura aanbrengen dat praktisch onmiddellijk de jeuk wegneemt.

In sommige apotheken (Farmacia in het Italiaans) kun je ook homeopatische producten tegen muggen kopen. Keuze genoeg dus. Enkele producten zijn Parakito roll-on, After Bite.

Seizoen en tijd dat muggen opduiken

De beste tijd voor muggen om zich tegoed te doen aan onze arme huid is de vroege ochtend en de late namiddag. Het is een zeer agressief insect, dat vooral in de koelste uren van de dag bijt. De laatste jaren zijn hun gewoonten echter veranderd en soms duiken ze ook midden op de middag of later in de ochtend op.

Het “rode seizoen” voor muggen in Italië is beslist de zomer, van juni tot september. Het is de heetste en vochtigste periode, daarom zijn de muggen woedender en agressiever dan in andere tijden van het jaar.

Als je echter voorzichtig genoeg bent en preventieve maatregelen neemt, kun je nog steeds lekker buiten eten in een gezellig terrasrestaurant en genieten van een zacht briesje.

Eind augustus is de piektijd voor muggen. Ze planten zich nu al 6 maanden voort en zijn op het hoogtepunt van hun aanwezigheid. Hun voortplanting in combinatie met de beweging van een groot aantal mensen (in augustus is bijna iedereen vrij van werk en op reis) scheppen de ideale context voor muggen om hun slachtoffers te treffen.

In september kun je nog steeds wat muggen aantreffen, ook al zijn de meeste ontsmettingsmiddelen tegen hen in werking getreden. Deze insecten zijn nu traag en duizelig, en daardoor gemakkelijker te doden. Ook gaan de prijzen van afweermiddelen in deze periode meestal omlaag.

spray tegen de tijgermug Italië

Muggen in Italië: Waar zijn ze?

Zoals we gezien hebben, hangt de hoeveelheid muggen in de open lucht sterk af van het seizoen waarin je reist.

Sommigen kunnen zich echter afvragen waar in Italië de kans op zulke ontmoetingen het grootst is. Een specifiek gebied vinden waar de muggen meer geconcentreerd zijn is moeilijk: ze geven meestal de voorkeur aan plaatsen in de buurt van water, zoals rivieren, meren en de kust.

Hetzelfde geldt als je enkele dagen doorbrengt rond merengebieden, zoals Sirmione, Lazise of Salò rond het Gardameer of Bellagio, Varenna of Menaggio rond het Comomeer.

Mocht je naar het zuiden gaan, wees dan ook voorbereid! Je vindt ze in bijna alle steden die je bezoekt, vooral dicht bij de zee zoals Sorrento, Amalfikust, Napels enzovoort.

In steden in het binnenland, zoals Florence, Assisi, Bologna of Siena is geen water in de buurt, maar ik raad je sterk aan een spray lotion mee te nemen om je huid te beschermen.