praktische info autorijden in Italië

Praktische tip: met de auto rijden in Italië

Wie ooit al in Italië met de eigen auto of een huurauto heeft gereden weet dat dit geen sinecure is. Italianen rijden namelijk niet zoals wij gewoon zijn in Noord Europa. Ze hebben een lak aan regels en dit komt helemaal tot uiting in het verkeer. De uitspraak wees een heer in het verkeer is hen totaal vreemd!

Probeer je er niet teveel aan te ergeren, je bent namelijk op vakantie en het is toch de bedoeling om je te ontspannen en relaxt terugwaarts te keren. Gelukkig bevinden steden als Rome en Napels zich niet in Toscane en zullen autobestuurders dus niet claxoneren als je niet door het rood rijdt op een druk kruispunt.

In de steden gaat het er natuurlijk erger aan toe dan in de kleine dorpen en heerst er meer agressie. Let dus dubbel dik op!

Hieronder enkele tips om je zonder kleerscheuren door het verkeer te loodsen.

Claxoneren om te verwittigen

Het is best mogelijk dat je op het platteland in één van de smalle straatjes een tegenligger al in de verte hoort claxoneren net voor een scherpe bocht. Hiermee willen ze aanduiden dat ze er aankomen en ieder best zo goed mogelijk op zijn eigen rijvak blijft aangezien het straatje nogal smal is.

Rijd je met de fiets langs één van de vele kronkelende baantjes dan is het best mogelijk dat een achterligger claxoneert. Dit is niet omdat hij niet genoeg plaats heeft om te passeren maar om te verwittigen dat hij zal voorbij steken en je dus best zoveel mogelijk rechts van de baan rijdt.

Weinig Italianen gebruiken hun richtingaanwijzers

Volgens mij ergeren niet Italianen (waaronder ikzelf ook) zich het meest aan autobestuurders die hun richtingaanwijzers niet gebruiken en geloof me het zijn er meer dan 50%. Ze gebruiken ze niet uit gewoonte en kijken je dan ook verbaasd aan wanneer je hen er op wijst. Ze begrijpen simpelweg niet wat ze verkeerd hebben gedaan.

Houd er dus extra rekening mee als ze opeens beginnen te vertragen. Meteen een indicatie dat ze zullen indraaien in een zijstraatje.

Stoor je niet aan autobestuurders met een patent op het 2de rijvak

Veel Italianen denken dat het eerste rijvak op de autosnelweg enkel voor vrachtwagens is en blijven er dan ook hardnekkig op rijden, ook al is het aan 100 km/uur of trager. Ook al blijf je achter hen rijden en knipper je met je lichten ze veranderen niet van rijstrook.

gevonden op het internet: de rechter rijstrook kost evenveel als de andere, schaam je niet en gebruik ze

Na jaren van proberen om hen te doen inzien dat de regel is om zoveel mogelijk op het 1ste rijvak te rijden heb ik mijn eigen theorie opgebouwd. Ze vermijden de 1ste rijstrook omdat ze denken dat die voor vrachtwagens bestemd is.

Een oranje verkeerslicht betekent gas bijgeven

Anders dan bij ons beginnen Italianen niet af te remmen als het verkeerslicht van groen naar oranje overgaat maar geven ze gas bij om toch niet voor het rode licht te moeten stoppen. Het komt dus meermaals voor dat ze door het rood rijden.

ook fietsers negeren het rood licht

Let op voor tegenliggers die bochten afsnijden

Misschien wel het gevaarlijkste zijn de tegenliggers die bochten afsnijden en daardoor op jou rijvak terechtkomen. Enorm gevaarlijk en moeilijk om je niet op te winden wanneer het voorvalt.

Vermijd rijden met de auto in de drukste steden

De historische centra van Firenze, Pisa, Siena en Arezzo zijn niet zo enorm groot en dus gemakkelijk te voet te doorkruisen. Laat dus de auto aan de rand van de stad staan en neem vervolgens een bus of de metro (enkel in Firenze) naar het centrum of ga te voet.

Ben je toch toevallig in de stad beland houd dan rekening met de autovrije ZTL zone (zona traffico limitato) en met de verschillende parkeerzones. Je mag namelijk enkel parkeren op de parkeerstroken afgebakend met blauwe verf. De witte zijn enkel voor buurtbewoners. Parkeer je daar toch dan riskeer je dat je wagen wordt weggesleept.

Tenslotte: Italianen zijn macho’s in het verkeer. Zowel mannen als vrouwen rijden veel te snel en te agressief. De overheid doet nauwelijks controle, er staan wel overal onbemande camera’s opgesteld maar meer dan de helft werkt niet of zijn bedekt met zwarte graffiti verf.

Volg deze tips en je hoeft je niet op te winden tijdens het rijden!