Primaveria in Figline Valdarno

Op 6, 7 en 8 mei heeft voor de 4de maal het feest Primaveria plaats in het historische centrum van Figline Valdarno. Het feest start op vrijdag 6 mei om 15.00 en staat in het teken van milieu, cultuur, natuur maar vooral van gastronomie.

primaveria_figline valdarno

Gedurende 3 dagen staan overal kraampjes met streekproducten en dit niet enkel uit Toscane maar ook uit andere provincies waaronder Calabrië, Campanië, Sardinië, Emilia Romagna, Apulië en Basilicata. Je kan er ondermeer olijven, wijn, kaas, salamie, brood, hesp, allerlei gebakjes, enz. proeven en kopen aan de talrijke kraampjes.

kraampje met olijven

kraampje met olijven

Ook staan er een aantal foodtrucks waar je naast de typische pastaschotels ook typische Toscaanse streekgerechten kunt eten zoals broodjes met porchetta (speenvarken), lampredotto en trippa (pens). Dit natuurlijk gecombineerd met een lekker glas rode wijn, geproduceerd door één van de talrijke wijnkastelen uit de omgeving.

Verder zijn er planten en bloemen, tuinartikelen en zelfs landbouwmachines te koop.

Gratis degustaties

Vanaf zaterdag staan er ook gratis degustaties op het programma, te beginnen met schiacciata di Chiassaia (een plat gezouten brood) en de witte bonen fagioli zolfini. ’s Avonds om 21.30 kun je een preparé van rundervlees van het Chianina ras proeven.

ook de kleinsten genieten

ook de kleinsten genieten

Zondag starten de degustaties om 11.00 met typische gerechten uit de Valdarno streek. Om 17.00 is het de beurt aan een vieruurtje op basis van pane di Gorgiti (brood in een houtoven gebakken) met hesp uit het Pratomagno gebergte.

Antiekliefhebbers moeten op zaterdag en zondag zeker afzakken naar het plein Piazza San Francesco waar antiquairs allerlei voorwerpen en meubels verkopen. Je vindt er ook demonstraties van oude ambachten zoals mandenvlechter en ijzersmid.

autumnia

Ben je in de buurt ga dan zeker eens langs, het is een ideale gelegenheid om niet alleen producten uit Toscane te proeven en (eventueel) te kopen maar ook uit andere delen van Italië