Radda in Chianti

Radda in Chianti het mooiste Chianti stadje

Radda in Chianti maakt samen met Gaiole in Chianti, Castellina in Chianti en Castelnuovo Berardenga deel uit van de 4 Chianti stadjes die liggen in de regio Siena. Het is ongetwijfeld het mooiste van allemaal en daarom ook wel het drukst bezocht. Het stadjebezit nog zijn oorspronkelijk middeleeuws ellipsvormig grondplan, overblijfselen van de stadsmuren en overdekte middeleeuwse steegjes, uniek in hun genre. Het is dan ook gezellig wandelen in de straatjes tussen de vele monumenten, pleintjes, enotheken, restaurantjes, typische winkeltjes, enz.Kerk Propositura di San Niccolò

Ligging Radda in Chianti

Radda in Chianti ligt op een hoogte van 535 meter van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de heuvels en wijnvelden van de Chianti streek.

Afstand tot Siena 32km, Firenze 49 km, Arezzo 60 km.

Bezienswaardigheden

Palazzo del Podestà: Dit paleis waar het huidige stadhuis is in gehuisvest, werd gebouwd in de 15de eeuw maar werd in 1478 volledig verwoest tijdens de inval van de troepen van Aragon. Hierop werd het herbouwd en uitgebreid in 1700 met toevoeging van de 2de verdieping en de gevangenis.

Meer dan 4 eeuwen woonden hier de heren van de podestà die over de veiligheid van het stadje moesten waken, getuige hiervan zijn de 51 wapenschilden die je op de voorgevel van het paleis kunt bewonderen. Net voor de kerk Propositura di San Niccolò vind je een bord terug waarop wordt uitgelegd aan welke personen deze wapenschilden behoorden.

Het stadhuis Palazzo di Podestà

Propositura di San Niccolò: Recht tegenover het palazzo del Podestà zie je in de hoogte de hoofdkerk van Radda in Chianti. Deze kerk dateert uit de 13de eeuw maar is in de loop der eeuwen grondig verbouwd. Sporen van de oorspronkelijke kerk zijn nog terug te vinden aan de achterkant van de kerk en aan de voet van de klokkentoren.

Toegang middeleeuws overdekt steegje

Toegang middeleeuws overdekt steegje

De voorgevel werd uitgevoerd in een neoromaanse stijl in 1926 nadat de kerk en het plein gedurende de 1ste wereldoorlog grote schade hadden opgelopen. Tijdens deze periode werd dan ook het plein grondig aangepakt met toevoeging van de fontein.

Rechts van de kerk is een kleine kapel terug te vinden die dateert uit de 12de eeuw.

Middeleeuwse stadsmuren en overdekte steegjes: Van de middeleeuwse stadsmuren en – torens zijn nog grote delen overgebleven. Het meest karakteristiek zijn echter de middeleeuwse overdekte steegjes waarvan sommige zelfs onder de gebouwen doorlopen en teruggaan tot de 12de eeuw (aangeduid als camminamento Medievale).

Van de vroegere stadspoorten is helaas niets meer terug te vinden en zijn enkel de namen overgebleven.

Pieve di Santa Maria en klooster Convento Francescano: Net buiten het centrum vind je het kerkje Pieve di Santa Maria in Prato terug waarbij de naam Prato (gras, weide) verwijst naar het feit dat het kerkje buiten de stadsmuren lag.

Dit Romaanse kerkje dat dringend aan restauratie nodig is, dateert uit de 11de eeuw maar kreeg zijn huidige aanzien in de 17de eeuw. Het was ook in deze periode dat het aangrenzende klooster met prachtige binnenkoer en kloosteromgang werd gebouwd.

Omdat het klooster sedert 1866 geen kerkelijke functie meer heeft, werd het in 1935 door de stad aangekocht en ingericht tot bureau’s. Na een lange periode van leegstand en verwaarlozing werd het begin 2010 gerestaureerd en kreeg het de functie van cultureel centrum, genaamd House, met ondermeer de aanwezigheid van een enotheek.

Pieve di Santa Maria en klooster (800x450)

In de omgeving van Radda in Chianti: Op korte afstand van Radda in Chianti vind je ondermeer het 12de eeuwse kasteel Castello d’Albola, de romaanse kerk Santa Maria Novella en het prachtige middeleeuwse Volpaia terug.

Evenementen

Radda nel bicchiere: zoals de naam al laat vermoeden is dit een wijnfeest dat plaats heeft het 1ste weekend van Juni. Voor deze gelegenheid zakken alle wijnhandelaars uit de buurt af naar het historisch centrum om hun wijn te laten proeven en te verkopen. Tegen een bedrag van €8,00 koop je een glas waarmee je zoveel wijn kunt proeven als je maar wil. Het glas mag je natuurlijk achteraf meenemen naar huis als aandenken.

Festa del Perdono: Het laatste weekend van Augustus wordt de patroonheilige van de stad vereerd. Voor deze gelegenheid staan er overal marktkraampjes opgesteld en worden tal van activiteiten georganiseerd zoals theater, kinderanimatie, tentoonstellingen, enz. Iedere avond kun je ook eten in het openluchtrestaurant en zelfs een dansje wagen op de dansvloer op muziek van de locale band.

Praktische informatie

Markt:

  • Iedere 4de maandag van de maand in Piazza IV Novembre van 15.00 tot 20.00
  • Iedere 1ste en 3de woensdag van de maand in Piazza Chiesa van 08.00 tot 13.00

toeristische dienst klein Dienst toerisme: piazza del Castello 6, tel. 0577 738494

overnachten klein Overnachten in en rond Radda in Chianti

> aanbod en prijzen

Meer foto’s van Radda in Chianti