Regio Arezzo

kaart regio Arezzo

De regio Arezzo grenst aan de regio’s Firenze en Siena en de provincies Umbrië, Emilia Romagna en de Marken.

Geografisch wordt de regio gekenmerkt door enerzijds drie valleien (Valdarno, Valdichiana, Valtiberina) waarin de rivieren de Arno en de Tiber stromen en anderzijds door de bergketens Prato Magno en Casentino met de Monte Falco als hoogst punt (1568 m).

Belangrijkste stadjes, dorpen en gemeenten

Hoofdstad van de regio is het gelijknamige Arezzo, een prachtige rustige stad die vooral bekend is bij toeristen omwille van zijn maandelijkse antiekmarkt en van de met oscars bekroonde film “La Vita è bella”.

Naast Arezzo zijn de belangrijkste steden Cortona, San Giovanni Valdarno, San Sepolcro en Montevarchi. Het bezoeken waard zijn echter de eerste twee.

Middeleeuwse huizen in Cortona

Middeleeuwse huizen in Cortona

De regio beschikt daarenboven over een groot aantal kleinere pittoreske gemeenten en dorpen waarvan Anghiari, Castelfranco di Sopra, Poppi en Loro Ciuffenna tevens deel uitmaken van de “Borghi più belli d’Italia” ofwel de mooiste dorpen van Italië.

Geen deel uitmakend van deze klassificatie maar daarom zeker niet minder mooi zijn het middeleeuwse gehucht Il Borro, Lucignano, het kasteel van Gargonza, het gebedsoord La Verna, het klooster Vallombrosa,…. De laatste twee liggen in de bergen en zijn bijgevolg ideaal te combineren met een natuurwandeling in de omliggende bossen.

Het gebedsoord La Verna

Winkelen

De regio Arezzo beschikt over één van de grootste outlets van Italië waar je tegen fabrieksprijzen allerlei merkkledij kunt kopen. Valdichiana Outlet Village bevindt zich op 20 km van Arezzo en bezit maar liefst meer dan 100 winkels (meer info).

Wie van antiek houdt moet ongetwijfeld het eerste weekend van de maand afzakken naar het historische centrum van Arezzo waar de grootste antiekmarkt van Toscane plaats heeft. Overal in het centrum vind je trouwens antiekwinkeltjes die het ganse jaar open zijn.

Eén van de vele antiekwinkeltjes in Arezzo

Eén van de vele antiekwinkeltjes in Arezzo

Fietsen en wandelen

Het is duidelijk dat omwille van zijn heuvelachtig karakter wielertoeristen en wandelaars zich in deze regio kunnen uitleven! Vooral Casentino is populair en je vindt er dan ook een groot aantal uitgestippelde en aangeduide wandel- en MTB routes.

Fietsen tijdens de Intrepida

Fietsen tijdens de Intrepida

Sedert enkele jaren heeft ook de regio zijn retro wielerronde, in navolging van de Eroica in de regio Siena. Het evenement kreeg de naam Intrepida wat zoveel wil zeggen als durf, lef. Je moet inderdaad lef hebben om met je stalen ros de onverharde wegen en beklimmingen te trotseren.

Evenementen

Het belangrijkste evenement is ongetwijfeld la giostra del Saracino in Arezzo waarbij Piazza Grande wordt omgetoverd in een middeleeuws decor waar een authentiek steekspel wordt gehouden tussen de verschillende historische wijken van de stad.

Het middeleeuwse steekspel Giostra di Saracino in Arezzo

Het middeleeuwse steekspel Giostra di Saracino in Arezzo

Vooral in de zomermaanden vind je overal in de regio een groot aantal sagre e feste waarbij de patroonheilige vereerd wordt. Meestal gaat dit evenement samen met één groot eetfestijn waarbij typische streekproducten op het programma staan.

Praktische informatie

toeristische dienst klein Website over de regio Arezzo: www.provincia.arezzo.it (Italiaans)

overnachten klein Overnachten in de regio Arezzo > aanbod en prijzen