Regio Firenze

toscana-firenze

De regio Firenze is zonder twijfel de meest bezochte regio in Toscane en heeft dit onder meer te danken aan de wereldberoemde kunststad Firenze die tevens hoofdstad is van deze regio.

In tegenstelling tot de regio Siena biedt deze regio prachtige pittoreske dorpen en landschappen afgewisseld met lelijke industriële zones. Hoe mooi het historische centum van Firenze is, zo lelijk is de periferie.

Het middeleeuwse dorp Montefioralle

Het middeleeuwse dorp Montefioralle

De belangrijkste zones, stadjes en dorpen

De regio is opgesplitst in de zones Firenze, Chianti, Empolese, Mugello, Alto Mugello, Val di Sieve, Valdarno Superiore en Valdelsa (zie onderstaande kaart). De bekendste en zonder twijfel de mooiste zone is de Chianti Classico die zich binnen de Chianti streek bevindt.

streken regio Firenze

streken regio Firenze

De mooiste steden en gemeenten in deze regio naast Firenze zijn Fiesole, Certaldo, Pelago, Cerreto Guidi, de Chianti stadjes Greve in Chianti en Barberino Val d’Elsa, Scarperia, Montefioralle en Vinci, de geboortestad van Leonardo da Vinci.

De regio heeft slechts één stadje dat behoort tot de borghi più belli d’Italia (mooiste dorpen van Italië), namelijk Scarperia, wat toch wel verwonderlijk is.

Parken en Medici villa’s

Natuurliefhebbers kunnen ondermeer terecht in de bossen van de Vallombrosa, het gebergte van de Pratomagno en de natuurparken van de Foreste Casentinesi en Pratolino. Deze laatste maakt trouwens samen met de Boboli tuinen in Firenze en de Medici villa’s deel uit van het Unesco werelderfgoed. In totaal bevinden zich maar liefst 8 van de 12 villa’s in de regio Firenze.

Villa dei Medici te Fiesole

Villa dei Medici te Fiesole

Fietsliefhebbers kunnen dan weer heerlijk genieten van de talrijke fietsroutes tussen de wijngaarden en de olijfbomen in de Chianti streek.

Chianti wijnen en streekproducten

Het grootste gedeelte van de Chianti streek bevindt zich in de regio Firenze en je vindt er de soorten Chianti Classico, Chianti Fiorentino, Chianti Montespertoli en Chianti Rufina. Het is dan ook heerlijk om een wijnroute per auto of vespa te volgen die je leidt langsheen de beste wijndomeinen en je de mogelijkheid biedt om  de wijnkelders te bezoeken en de zelfgeproduceerde wijnen te proeven.

Voor wie naast wijn verzot is op de Toscaanse keuken moet beslist de typische lokale gerechten proeven met het achtervoegsel alla Fiorentina wat zoveel wil zeggen als op Florentijnse wijze. De bekendste gerechten zijn bistecca alla Fiorentina, ribollita Fiorentina, trippa alla Fiorentina, schiacciata alla Fiorentina.

sagra della bistecca alla fiorentina

sagra della bistecca alla fiorentina

De streek is verder bekend voor zijn produktie van olijfolie, pecorino kazen, hespen, salamies, enz die je kunt proeven in één van de talrijke restaurants of op één van de talrijke sagre e feste in open lucht die gedurende de zomer worden georganiseerd.

Evenementen

Dat tradities belangrijk zijn voor de streek bewijzen de talrijke feesten en evenementen die gans het jaar door worden georganiseerd. De belangrijkste zijn il calcio storico in Firenze, het Chianti Classico festival in Greve in Chianti, Mercantia in Certaldo, Estate Fiesolana in Fiesole, maggio musicale Fiorentino in Firenze en la festa dell’uva in Impruneta.

Mercantia in Certaldo

Mercantia in Certaldo

overnachten klein Overnachten in de regio Firenze