Regio Pistoia

De regio Pistoia is één van de kleinste regio’s van Toscane en grenst aan de regio’s Firenze, Prato en Lucca en aan de provincie van Emilia – Romagna. Geografisch wordt de regio gekenmerkt door drie zones, namelijk de vlaktes Piana dell’Ombrone en Valdinievole en het gebergte la montagne Pistoiesa in het Noorden.

De hoofdstad van de regio is het gelijknamige Pistoia, een klein aangenaam stadje met een mooie kathedraal, doopkapel en klokkentoren. Belangrijke evenementen die in de stad plaats vinden zijn het muziekfestival Pistoia Blues en het historische steekspel Giostra dell’Orso.

Pistoia blues

Grote variatie aan activiteiten

De streek is zeer gevarieerd en heeft een groot aanbod aan activiteiten voor zowel de sportieveling, natuurliefhebber, levensgenieter en natuurlijk ook voor kinderen.

Skiliefhebbers kunnen terecht in het skioord Abetone waar 50 km skipistes aanwezig zijn. wandelaars kunnen hun hart ophalen in het ecomuseum, het eerste in Italië, waar ze de keuze hebben uit 6 verschillende wandelroutes. Een indrukwekkende wandeltocht is deze langs de hangbrug Ponte sospeso di Mammiano.

De hangbrug Ponte sospeso van Mammiano

wie van rust en ontspanning houdt kan terecht in de kuuroorden Monsummano Terme en Montecatini Terme (meer info).

Ouders met kleine kinderen moeten zeker een bezoek brengen aan het Pinokkio park in Collodi, geboorteplaats van de schrijver van deze wereldberoemde fabel. Een bezoekje aan dit park kan dan worden gecombineerd met de tuinen van villa Garzoni en het pittoreske stadje Pescia.

de tuinen van villa Garzoni

Andere mooie pittoreske dorpen zijn Montecatini Alto en Cutigliano, niet ver van het skioord Abetone.