Regio Siena

toscana-siena

De regio Siena is ongetwijfeld samen met de regio Firenze de meest bezochte met een rijk aanbod aan kunststeden, pittoreske dorpen, natuurparken, streekgerechten, …

Groot aanbod aan middeleeuwse stadjes en dorpen

De hoofdstad van de regio is Siena, na Firenze waarschijnlijk de mooiste kunststad van Toscane en bekend om onder andere zijn prachtige centrale plein Campo di Marte, zijn indrukwekkende kathedraal en zijn historische paardenrace de Palio di Siena waar jaarlijks duizenden nieuwsgierigen naar komen kijken.

Het prachtige plein Piazza del Campo in Siena

Het prachtige plein Piazza del Campo in Siena

Verder tref je er een groot aantal kleinere prachtige middeleeuwse steden aan waaronder San Gimignano, het Manhattan van Toscane; het renaissance stadje Pienza en de wijnstadjes Montepulciano en Montalcino.

San Gimignano met zijn middeleeuwse torens

San Gimignano met zijn middeleeuwse torens

Sommige van deze stadjes zijn zelfs nog volledig ommuurd zoals Monteriggioni en Buonconvento.

Deze laatste maakt samen met Cetona en San Casciano dei Bagni deel uit van I borghi più belli d’Italia (de mooiste dorpen van Italië) wat dus inhoudt dat deze dorpen een bijzonder cultuurhistorische waarde hebben.

Bovendien behoren San Gimignano en Pienza, evenals de Val d’Orcia streek tot het Unesco wereldpatrimonium.

Paradijs voor natuurliefhebbers en levensgenieters

Verschillende streken en belangrijkste gemeenten

Verschillende streken en belangrijkste gemeenten

De regio heeft op gebied van natuur heel wat te bieden. Zo zijn er onder andere de Crete Senesi, de Val d’Orcia, de Val d’Elsa, de Val di Chiana, de Val di Merse, de uitgebluste vulkaan Monte Amiata en de Chianti streek. Logisch dus dat de regio nogal druk bezocht wordt door natuurliefhebbers, wielertoeristen, wandelaars en wijnliefhebbers.

De berg Monte Amiata is zelfs voorzien van een heus skistation wat in de winter dan weer een groot aantal skiliefhebbers lokt.

de prachtige Crete Senesi

de prachtige Crete Senesi

Voor wie ontspanning zoekt zijn er het groot aantal kuuroorden en warmwaterbronnen zoals onder meer Chianciano Terme, Rapolano Terme en San Casciano dei Bagni.

ontspannen in de warmwaterbronnen

ontspannen in de warmwaterbronnen

Heerlijke wijnen en streekproducten

De regio Siena beschikt over een groot aantal kwaliteitswijnen waaronder de Brunello di Montalcino, de Vino Nobile di Montepulciano, de Chianti Senese en de Chianti Classico.

Vooral de Chianti streek met de prachtige dorpen Gaiole in Chianti, Radda in Chianti, Castelnuovo Berardenga, Castellina in Chianti en Panzano in Chianti zijn zeer geliefd en daarom druk bezocht.

wijnveld in de Chianti Classico streek

wijnveld in de Chianti Classico streek

De heerlijke wijnen zijn ideaal te combineren met de typische streekproducten salami di Cinta Senesi, pecorino di Pienza, pici, panforte, ricciarelli, enz.

Praktische informatie

toeristische dienst klein Website over de regio Siena: www.terresiena.it

overnachten klein Overnachten in de regio Siena > aanbod en prijzen