Corona Green Pass Italie

Reizen naar Italië met een Covid ‘Green’ Pass

LET OP! UPDATE SINDS 1 JUNI 2022

Groene pas niet langer nodig voor inreis
Vanaf 1 juni 2022 vereist de Italiaanse regering niet langer een groene pas om het land binnen te komen. Dit betekent dat reizigers bij binnenkomst geen Covid-19 documentatie hoeven te laten zien (vaccinatie- of genezingscertificaat of negatieve Covid-test). Voor meer informatie zie de website Covid-19 Informatie voor Reizigers van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid.

Italiaanse overheid

Wat is de Covid ‘Super Green’ Pass?

Sinds 6 december 2021 werkt Italië met een tweeledig Green Pass systeem. Met de ‘Super Green’ Pass moet iedereen boven de 12 jaar een geldig bewijs van vaccinatie of recent herstel van Covid-19 kunnen tonen om toegang te krijgen tot de meeste horecagelegenheden, openbaar vervoer en activiteiten. Vanaf 1 februari 2022 is de oorspronkelijke Groene Pas in Italië, waarmee mensen een bewijs kunnen overleggen van een negatieve test die in de laatste 48 uur is afgelegd, ook nodig om toegang te krijgen tot gelegenheden als “niet-essentiële” winkels, banken en postkantoren.

Nieuwe regels in Italië die op 1 februari van kracht worden, verkorten ook de verlengingsdatum van Groene passen van 9 tot 6 maanden voor gevaccineerde en herstellende mensen. Als je echter een boosterdosis van het vaccin hebt gehad, is je pas onbeperkt geldig. Deze nieuwe richtlijnen zullen ten minste tot 31 maart van kracht blijven.

Hoewel dit een relatief eenvoudige procedure is voor Italianen die een officiële app kunnen downloaden, kan het een beetje verwarrend lijken als je uit de EU of daarbuiten reist. Daarom zetten we even op een rijtje wat het Covid Digitaal Certificaat precies is en wat het tweeledige ‘Super Green’ Pas en Groene Pas systeem voor jou kunnen betekenen.

Waar kun je met een Covid ‘Super Green’ Pas vs. een originele Groene Pas vanaf 1 februari 2022 in Italië naartoe?

Ongeacht of je uit de EU komt of uit een land daarbuiten, zoals Nederland, moet iedereen die naar Italië reist het EU Digital Passenger Locator Formulier invullen.

Vanaf 1 februari 2022 is een Covid Groene Pas nodig voor de toegang tot “niet-essentiële” winkels, openbare kantoren, banken, postkantoren, tabakswinkels, boekwinkels, krantenkiosken en winkelcentra. Je zult ook een originele Groene Pas nodig hebben als je ongevaccineerd bent om kappers, barbiers en schoonheidsspecialisten binnen te gaan.

De ‘Super Green Pass’ is nodig om toegang te krijgen tot evenementen, plaatsen en diensten zoals bioscopen, theaters, nachtclubs, sportevenementen, stadions, openbare ceremonies zoals bruiloften, overdekte bars en restaurants, en musea en culturele centra.

Volgens de op 10 januari aangenomen richtlijnen zal de Super Green Pass verplicht zijn voor reizen met alle openbaar vervoer, zowel lokaal als over lange afstand. Dit betekent dat je een bewijs van vaccinatie moet kunnen overleggen of dat je onlangs hersteld bent van Covid-19, of je nu met de bus of metro reist of met het vliegtuig of de veerboot – een negatieve test alleen is niet langer voldoende.

Vanaf 15 februari kunnen werknemers boven de 50 alleen nog met een geldige Super Green Pass op hun werkplek komen. De regels zijn echter niet veranderd voor wie jonger is dan 50; die kan nog steeds met de oorspronkelijke Groene Pas naar de werkplek.

Uiteraard kun je in Italië nog steeds essentiële diensten bereiken zonder dat je een groene pas nodig hebt. Dit omvat levensmiddelenwinkels, supermarkten, apotheken, opticiens, politiebureaus en plaatsen waar brandstof en voer voor huisdieren verkocht worden. Niet-gevaccineerde reizigers zijn nog steeds welkom in Italië en om in onze luxe villa’s te verblijven. Onze villa specialisten en bekroonde conciërge helpen je het meeste uit je vakantie bij ons te halen en kunnen je advies geven over diensten in Italië die nog wel voor je beschikbaar zijn.

Als je echter reist uit landen die niet op de “veilige lijst” van de EU staan, kun je te maken krijgen met strengere reisbeperkingen, waaronder quarantaine-regels als je niet gevaccineerd bent. Maar daar zal je als Belg of Nederlander weinig last van hebben.

Naarmate deze richtlijnen worden herzien, houden we hier actueel reisnieuws in Italië bij, zodat je het indien nodig kunt raadplegen.

Het vier-etage systeem in Italië: Wat betekenen de verschillende kleurzones voor jou?
Het vierledige systeem van Italië deelt elke regio in een gekleurde zone in, afhankelijk van hoe ernstig de besmettingsgraad en het aantal ziekenhuisopnames in dat gebied zijn. Sinds november zijn er in Italië vier zones: wit = veiligst, geel = veiliger, oranje = middelmatig risico en rood = hoog risico.

Met de ‘Super Green’ pas krijg je toegang tot gelegenheden en diensten zoals cafés, restaurants, bakkerijen en theaters die anders in gele, oranje en rode zones aan beperkingen en sluitingen onderhevig zouden zijn. Dit betekent dat de originele Groene Pas wel geldig is voor vervoer, zwembaden, sportscholen, musea en skiliften in witte zones, maar niet in oranje of rode zones, waar in plaats daarvan een Super Groene Pas nodig is.

Om het nog iets ingewikkelder te maken, zijn sommige voorschriften voor de ‘Super Green’ pas iets verschillend, afhankelijk van de zone in Italië waar je bent. Bijvoorbeeld, voor skiliften:

Witte zone: Een gewone groene pas is geldig

Oranje zone: Een ‘super groene’ pas is vereist

Rode zone: Gesloten voor iedereen

Daarom is het altijd de moeite waard om je vóór je reis op de hoogte te stellen van de actuele richtlijnen in de specifieke regio die je bezoekt – iets waar onze reisspecialisten je graag bij helpen.

Welke vaccins worden in Italië als bewijs van inenting aanvaard?

  • Comirnaty/ Pfizer-BioNtech
  • Spikevax/ Moderna
  • Vaxzevria/ Astra-Zenica
  • Janssen (Johnson & Johnson)

Hoewel dit niet noodzakelijk gevolgen zal hebben voor buitenlandse reizigers, is het ook de moeite waard op te merken dat leraren, politie en militair personeel in Italië allemaal verplicht zijn het vaccin te krijgen.

Wie kan de digitale Super Green Pass van Italië downloaden?

In het kort: iedereen die volledig gevaccineerd is of in de laatste 6 maanden hersteld is van Covid-19. De Super Green Pass is vanaf de afgifte 6 maanden geldig voordat hij bijgewerkt moet worden.

Je kunt de digitale Groene Pas nog steeds downloaden als je ten minste één dosis van het vaccin hebt gekregen, negatief getest bent of in Italië van Covid hersteld bent. Als je de laatste 6 maanden niet gevaccineerd bent of het virus niet gehad hebt, is een snelle antigeen of PCR test nodig, die onze prijswinnende conciërge voor je kan regelen.

Als je in Italië gevaccineerd bent, krijg je meestal per e-mail of sms bericht met een AUTHCODE (QR code), die je binnen 48 uur op je telefoon kunt downloaden. Je kunt het digitale EU Covid Certificaat in het Engels, Frans, Duits of Italiaans hier downloaden.

Als je om de een of andere reden je AUTHCODE niet ontvangt, kun je er een aanvragen door dit online formulier in te vullen, via het online regionale gezondheidssysteem (“Fascicolo Sanitario Elettronico”), of door naar je huisarts/apotheek te gaan.

Wat betekent de Super Green Pass voor alle buitenlandse reizigers?

Je moet je houden aan de plaatselijke reisvoorschriften in de regio van Italië die je bezoekt. Ook als je nog maar net in het land bent aangekomen, wordt van je verwacht dat je je aan de ‘Super Green’ en Groene Pas regels houdt.

Wat betekent de Groene Pas voor reizigers uit de EU (dus Nederland en België)?

De Italiaanse Groene Pas is in feite hetzelfde als het Europees Digitaal Covid Certificaat (EUDCC) dat sinds juli 2021 van kracht is. Veel EU-landen stellen ook soortgelijke strengere beperkingen in zoals Italië’s ‘Super Green’ Pas.

Nadat je in een EU-land gevaccineerd of getest bent, krijg je op verzoek of automatisch het EU Covid Certificaat, dat geldig is in alle EU-landen en het Schengengebied. Dus, terwijl Italianen de officiële “IO” app kunnen downloaden en daar hun digitale Covid Certificaat kunnen uploaden, werkt, als je uit de EU komt, de gelijkwaardige reispas van je eigen land ook.

Dit is ook niet exclusief voor mobiele telefoons – je kunt ook een papieren versie aanvragen. Zowel het digitale als het gedrukte certificaat hebben een QR code, die gebruikt kan worden om de echtheid ervan te verifiëren.

Wat betekent de Groene Pas van Italië voor reizigers uit niet-EU landen?

Een digitaal EU COVID Certificaat is beschikbaar voor niet-Europese reizigers uit landen die bij de Europese Commissie een aanvraag hebben ingediend voor cross-platform compatibiliteit. Er nemen momenteel meer dan 40 landen aan het programma deel waarvan de certificaten ook in de EU geldig zijn, waaronder Zwitserland, Israël, IJsland en Turkije (om er een paar te noemen).

Reizigers van buiten de EU uit Canada, Japan, het VK en de VS kunnen een gelijkwaardig Covid Groen Certificaat in papieren of digitale vorm laten zien, dat door hun nationale gezondheidsautoriteiten is afgegeven. We raden je aan toch een papieren certificaat bij je te hebben voor het geval er problemen zijn met je smartphone.

Geaccepteerde gelijkwaardige groene passen in Italië zijn o.a.:

  • Israëlische groene pas
  • Door de CDC goedgekeurde vaccinatiebewijzen uit de VS
  • Door de overheid uitgegeven vaccinatiebewijzen uit Japan
  • NHS pas of certificaten uit het Verenigd Koninkrijk

Als je uit Canada, Israël, Japan of de VS reist, kun je ook een bewijs van je gevaccineerde status gebruiken om quarantaine in Italië te vermijden.

Wat zijn de regels voor het dragen van maskers in Italië?

Hoewel landen als het VK nu de regels over het dragen van maskers op openbare plaatsen hebben opgeheven, is het belangrijk te onthouden dat dit in Italië nog steeds een vereiste is. Hoewel je buiten geen masker meer hoeft te dragen, gelden er binnenshuis strenge regels voor het dragen van maskers voor iedereen ouder dan vijf jaar.

Als je vóór 31 maart in Italië gebruik maakt van het openbaar vervoer of theaters, concertzalen, bioscopen en sportevenementen bezoekt, heb je een masker van FFP2-kwaliteit nodig, want een standaard gezichtsbedekking wordt niet geaccepteerd.