dom Firenze

Reizigers aan het woord – Jurgen en Luna uit Oostende

Jurgen Behaeghel en dochter Luna houden van stedentrips, zo hebben ze al heel wat Europese steden bezocht waaronder Barcelona, Parijs, Londen, … Bovendien is Jurgen een amateur fotograaf die van zijn hobby zijn passie heeft gemaakt en waar anders dan in Firenze kan je prachtige foto’s maken. Meer over zijn hobby vind je trouwens op de FB pagina JB Photography

Was het de 1ste keer in Firenze? Zo ja wat was jullie eerste indruk?

Het was inderdaad onze 1ste keer in Firenze. Wat ons vooral bijgebleven is, is de overvloed aan kunst die je overal in de stad kunt bewonderen. Op elke hoek van de straat en in ieder straatje vind je wel iets met een kunsthistorische waarde. Wat mij als fotograaf ook is opgevallen zijn de artistieke verkeersborden die toch wel een leuke sfeer aan de stad bezorgen.

Wat is jullie het meest bijgebleven?

Natuurlijk de talrijke monumenten, prachtige paleizen en kerken maar vooral het uitzonderlijke zicht op de historische binnenstad vanuit het plein Piazzale Michelangelo waar je gemakkelijk te voet of met de bus naartoe kan. Een echte aanrader.

zicht op de binnenstad vanuit Piazzale Michelangelo

Klopt het dat er een overaanbod aan kunst is in Firenze?

Ja dat klopt wel degelijk, er is zo’n gigantisch aanbod aan kunstwerken te bewonderen in de musea en kerken dat je onmogelijk alles gedurende een city trip kan bekijken. Je moet vooraf een goede planning opmaken en keuzes maken.

Wat vonden jullie van de lokale keuken, welke gerechten hebben jullie geproefd?

We hebben vooral veel Italiaans gegeten maar of het nu typische streekgerechten waren weten we niet echt. Ik (Jürgen) heb vooral genoten van de spaghetti carbonara maar in vergelijking met de porties die we gewoon zijn in België was het zoeken naar de spekblokjes.

Zijn jullie ook buiten Firenze gegaan? Zo ja waarheen?

We zijn 1 dag naar Pisa geweest, het zou zonde geweest zijn om de wereldberoemde scheve toren niet gezien te hebben. Het is immers maar een uurtje vanuit Firenze naar Pisa met de trein of met de bus.

We zijn ook 1 dag naar Venetië geweest, er is een hoge snelheidstrein die je vanuit Firenze op iets meer dan 2 uur naar Venetië brengt. Ideaal voor een daguitstap van 1 dag dus.

Waar verbleven jullie?

We verbleven in een hotel in het historische centrum van de stad. Op die manier moesten we niet ver wandelen om de stad te bezoeken en om ’s avonds iets in het centrum te gaan eten of te gaan drinken. Ideaal ook om de sfeer van het avondleven in Firenze mee te ervaren.

Wat vinden jullie van de locale bevolking?

We hebben niet echt contact gehad met de locale bevolking, ook omdat we geen woordje Italiaans spreken. Dan wordt het nogal moeilijk.

Vinden jullie niet dat er teveel toeristen zijn?

Het wemelt inderdaad van de toeristen, het was al zo druk in de paasvakantie en het moet nog veel drukker zijn tijdens de zomervakantie. Foto’s nemen van de belangrijkste bezienswaardigheden en mooiste plaatsen van de stad zonder dat toeristen er op staan, is praktisch onmogelijk. Daarom ben ik eens om 5u30 opgestaan, ideaal om mooie foto’s te maken. Rond dat uur ervaar je tevens de magie van de stad en de gebouwen.

Hebben jullie tips voor andere reizigers?

Plan je stedentrip goed, duid vooraf aan welke musea je wil bezoeken en bekijk goed de openingsuren want lang niet alle musea hanteren dezelfde openingstijden. Ga zeker naar het plein Piazzale Michelangelo voor het prachtige zicht op de binnenstad en plag een daguitstap naar Pisa.