Reizigers aan het woord – Patrick uit Brugge

Voor Patrick Anthone uit Brugge begint Toscane stilaan zijn 2de huis te worden. Minimum 2 keer per jaar vertoeft hij enkele dagen in Toscane, meer bepaald bij de familie van Günther, zijn beste vriend en beheerder van deze site.

Onder begeleiding van gids Günther bezoekt hij maar al te graag telkens een nieuw dorpje of stadje, eet hij een locaal gerecht op een sagra of gaat hij zelf op ontdekkingstocht.

Een fietstocht zit er telkens in want beiden zijn fervente wielerfanaten en wat is er heerlijker dan voor een klimmer als Patrick om de Toscaanse heuvels te trotseren.

Zijn er na al die jaren nog plaatsen die je niet gezien hebt?

Natuurlijk doet Günther hard zijn best om mij zoveel mogelijk van deze prachtige streek te laten zien. De kuststreek bijvoorbeeld ken ik niet maar dat is feitelijk omdat ik er totaal niet van hou om aan het strand te liggen, na een uur ben ik het echt beu. Dan fiets ik veel liever in de zomer, zelfs als het zeer warm is klaag ik niet. Als ik maar voldoende water mee heb en na de rit misschien een duik kan nemen in een zwembad.

Genieten en ontdekken tijdens het fietsen in Toscane

Wat vind je de mooiste streek?

Dat is een moeilijke vraag. Er zijn zoveel mooie streken en allemaal zijn ze zo verschillend maar als ik dan toch moet kiezen dan verkies ik de Chianti streek rond Gaiole en Radda in Chianti. Ik heb er al een aantal keer gefietst en blijf steeds gefascineerd door de prachtige natuur en de landelijke architectuur.

Wat vind je de mooiste stad?

Dat vind ik al een gemakkelijkere vraag. Niet Firenze zoals voor velen het geval is maar Siena. Je hebt er de drukte van Firenze niet en ik vind het dan ook aangenamer om te bezoeken. Het plein Piazza del Campo met zijn prachtige paleizen en stadhuis is een echte parel.

Al moet ik wel toegeven dat ik liever kleinere stadjes en dorpjes bezoek. De laatste keer dat ik in Toscane was heb ik bijvoorbeeld Certaldo Alto ontdekt. Het was begin juni en het was er totaal niet druk, ik vond het heerlijk om daar in alle stilte te kunnen wandelen en zelfs een praatje te slaan met een locale kunstenares.

Het middeleeuwse Palazzo Pretorio in Certaldo

Waar verblijf je meestal?

Meestal verblijf ik dus bij Günther maar ik heb, samen met mijn vriendin, ook al verbleven op campings en agritoerisme. De campings in Toscane zijn ok maar de mega campings laten we toch links liggen. We houden meestal van de kleinere campings waar toch iets minder toeristen aanwezig zijn.

genieten van het zonnetje in het voorjaar in een agritoerisme

Leuker en mooier is natuurlijk een agritoerisme maar dat is minder budgetvriendelijk. Meestal liggen ze op het platteland in een rustige omgeving en zijn ze ideaal om als startplaats te gebruiken voor een wandeltocht of een fietstocht.

Houd je van de Italiaanse keuken?

Ja hoor, de pastakeuken en vooral de ‘eerlijke’ keuken van Italië is heerlijk. Een uitgebreide antipasto schotel met verse dagproducten maakt me altijd blij. Ik kan ook heerlijk genieten van een heerlijke pizza in een houtoven gebakken. Günther kent een plaatsje in de buurt waar ze de echte Napolitaanse pizza serveren en daar gaan we meestal naartoe als ik bij hem logeer.

genieten van het aperitief buffet

Het gebeurt ook veel dat we in plaats van avondeten een aperitief gaan nemen. Je betaalt namelijk een vaste prijs van ongeveer €8 voor een aperitiefdrankje maar daarvoor krijg je ook hapjes erbij. Soms zelfs een volledig buffet gaande van het voorgerecht tot de pastaschotels en zelfs secondi (vlees en vis). Niet alleen goedkoop maar je maakt er ook op éénvoudige wijze kennis met de Toscaanse keuken.

Tot slot: wat zou iedereen die een 1ste keer in Toscane verblijft zeker moeten bezoeken of doen?

Iedere fietsliefhebber zou zeker een meerdaagse fietstocht moeten houden. Ik heb enkele jaren geleden, samen met Günther en nog een andere vriend het parcours van de retro ronde Eroica in 3 dagen gereden. Overdag fietsen en ’s avonds overnachten in een agriturismo.

We namen ook voldoende tijd om dorpjes die op de tocht lagen te bezoeken en over de middag bijvoorbeeld te lunchen in een wijnveld en ’s avonds in een restaurantje. Een prachtige ervaring.

Patrick samen met Günther tijdens de retro ronde Eroica 2016

Het was trouwens tijdens deze tocht dat het idee gegroeid is om deel te nemen aan l’Eroica maar dan het volledige parcours van 209 km in 1 dag af te leggen. In 2016 hebben we dan ook deelgenomen en het is een ervaring die voor altijd zal bijblijven (lees meer over de deelname van Patrick en Günther aan de Eroica).